Kultúrházak éjjel-nappal péntektől az Öreghegyen

Szerző: Media24

2023-09-19

A szeptember 22–24-i hétvégén ismét több száz kulturális központ, művelődési ház várja az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton. Az országos akcióhoz a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is csatlakozott. Az események helyszíne idén az Öreghegyi Közösségi Ház, ahol a komolyzene lesz a téma – könnyed, fogyasztható formában, minden korosztálynak.

A rendezvény első napján, szeptember 22-én, pénteken Operabonbont „tálal fel” az SZKKK a közönségnek: az este hétkor kezdődő programban Mozart, Verdi, Puccini és Kacsóh Pongrác legnépszerűbb operáinak áriáit, duettjeit hallhatják a résztvevők a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában. Káldi Kiss András, Beeri Benjamin, Mitrasca Rebecca Astrid, Bagosi Orsolya és Szarvas Tünde többek között a Don Giovanni, a Figaro házassága, a Varázsfuvola, a János vitéz, a Carmen és a Traviata legismertebb dallamait hozzák el a közönségnek. Zongorán Mezei Pál működik közre, az előadást Sudár Gyöngyvér rendezte, aki narrátorként is szereplője lesz a műsornak.

Szeptember 23-án, szombaton a gyerekközönségre is számítanak a szervezők. Az OperaBosszantók négyfős csapata – Rőser Orsolya Hajnalka (szoprán) és Bátki-Fazekas Zoltán (bariton) operaénekesek, valamint Zsoldos Bálint zongoraművész és Aczél András műsorvezető – arra a kérdésre keresi a választ: vajon valóban bosszantó-e az opera műfaja? Tényleg idejétmúlt, unalmas, érthetetlen? Csak az idősebbek nézik, hallgatják, a fiatalok számára teljesen idegen? A 17 órakor kezdődő program interaktívan, sok nevetéssel, közös énekléssel és játékkal igyekszik bizonyságot adni a fent felsorolt állítások hamis voltáról, miközben népszerű, gyönyörű melódiákon keresztül mutatja be az opera félreismert és méltatlanul pozícionált műfaját.

A harmadik nap, szeptember 24-e, vasárnap is a zenéhez kapcsolódik. Este hat órakor Driven címmel Szabó Gabriella Eszter zongoraművész és Nepp Ivett fuvolaművész estje várja a hallgatóságot. Az est, amely már több alkalommal nagy sikert aratott, Szabó Gabriella Eszter elmúlt években született saját kompozícióiból áll. A szerző zenei stílusa leginkább a cross-over vagy fúziós kategóriába sorolható, hiszen a klasszikus, a jazz és néhol a népi elemek ötvöződnek a dalaiban. A szerzemények hol a meseszép norvég tájakat, hol pedig az egzotikus Balkán vidékét idézik, néhol szenvedélyes dallamokkal, néhol pedig vad ritmusokkal.

Este hétkor Bősze Ádám komolyzenei stand-upja kínál izgalmas kalandokat. A Túladagolás – Puccini és az öngyilkos cselédlány című előadásból kiderül: a féltékenység méreg. Legalábbis Elvira Bonturi számára az volt, hiszen átjárta testét, amikor csélcsap férje, Giacomo Puccini akár csak ránézett egy másik nőre. Belső kínja egyszer oly nagyra nőtt, hogy a halálba kergetett egy ártatlant… A zenekritikusként, szerkesztőként és műsorvezetőként is jól ismert Bősze Ádám a zenetörténet egyik leghíresebb bűnesetét mutatja be az Öreghegyi Közösségi Ház közönségének.

A rendezvény ideje alatt szabadon látogatható a házban a Szellem misztériuma című látványos kiállítás, amelyen Velich Rita Jászai Mari-díjas jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

(SZKKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2023-09-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This