Közutas szakmai nap: új utak, autópálya-bővítés a fókuszban

Szerző: Media24

2023-03-04

A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete idén már 28. alkalommal szervezte meg a közutas napot, amelyen a közlekedés területén dolgozó szakemberek vettek részt. Tervezők, útüzemeltetők, kivitelezők, hatósági területen dolgozók, oktatók megannyi tervezett és már megvalósítás alatt álló útépítésről tanácskoztak.

Dr. Oroszné Stefánkó Éva a Jáky igazgatója is köszöntötte a vendégeket, majd koszorút helyeztek el dr. Jáky József mellszobránál. A Közlekedéstudományi Egyesület célja többek között, hogy a közlekedés területén dolgozó szakemberek közötti kommunikációt segítse. Az idei évben a szakmai napon különös hangsúlyt fektettek a tavalyi évben történt változásokra: nem csak jogszabályi változások történtek, hanem üzemeltetésben, fenntartásban és építés területén is – mondta Molnár István, az egyesület tavaly novemberben megválasztott új elnöke, aki a Magyar Közút Fejér megyei területi igazgatója.

Kiemelte, hogy tavaly ősztől az országban 1237 km hosszú gyorsforgalmi út üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését vette át az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Molnár István előadásában beszélt arról, hogy elkészültek a kiviteli tervei az M1-es autópálya M0-s és Bicske közötti szakaszának 2×3 sávosra bővítésének, ami állami feladat. Bicske és az országhatár között pedig a MKIF Zrt. különböző ütemekben végzi majd. A Bicske és Tatabánya közötti szakasz építési engedéllyel is rendelkezik már és a közeljövőben meg is kezdődik a bővítés. Az M7-es autópálya jobb oldali sávja az M0-ás és a Balatonvilágosi csomópont között szintén 2×3 sávosra bővül, a bal pályán pedig Balatonvilágos és Székesfehérvár között építik 2×3 sávosra az autópályát.

Székesfehérvár városa nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Hangsúlyozta, hogy szerencsére sok fejlesztés történik ezekben az években mind Fehérváron, mind pedig a vármegyében a közúthálózaton. Köszönetet mondott Szőke Ferencnek, aki egészen tavaly őszig vezette a szakmai szervezetet.

Közeledünk egy olyan nagy fejlesztés átadásához, ami jelentős az utóbbi éveket, talán évtizedeket tekintve is – hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere. Április közepén, a hosszadalmas engedélyeztetési eljárást követően várhatóan átadásra kerül a déli összekötő út, ami zöldmezős beruházásban készült el és a Seregélyesi, illetve a Sárkeresztúri utakat köti össze. Ez a város egészének közlekedésére is kihat majd.

Mint mondta, zajlik a Móri út felújítása, készül a város a Bakony utcai bekötőút megépítésére, melynek kész tervei vannak már és folytatódik idén is a Saára Gyula Program mintegy 420 millió forintos forrással.

Lángi Judit, Székesfehérvár Városgondnokságának közlekedési divízióvezetője a fehérvári útüzemeltetés aktualitásairól számolt be. Mint kiemelte 303.4 km közút, 17.2km kerékpárút és 263km járda és gyalogút fenntartása mellett a Városgondnokság 3.8 millió négyzetméternyi zöldfelület, 121 játszótér, 28 fitness játszótér, 6 kondipark és 43 sportpálya fenntartásáért és működéséért is felel, de a 12 ezer közvilágítási lámpatest biztonságos üzemeltetése is az önkormányzati szolgáltató feladata. Kiemelte, hogy 2017 óta az önkormányzati nagyberuházásokon felül több mint kétmilliárd forintot fordított a Városgondnokság útfelújításokra a Saára Gyula Programon keresztül.

Elhangzott a tanácskozáson, hogy az Auchan-körforgalom átépítésével kapcsoltban azon dolgozik a NIF Zrt, hogy mielőbb kiírhassa a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást, ez szerepel is a közbeszerzési tervükben és bíznak abban, hogy nyár elején ezt ki tudják írni. Nemrégiben az önkormányzat és a nagyobb ipari cégek közösen kérték a minisztériumtól a körforgalom bővítési tervének mielőbbi kivitelezését.

Székesfehérvári fejlesztések, aktualitások címmel Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője tartott előadást. Örömmel számolt be arról, hogy a déli összekötő út műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyvét a pénteki napon aláírták a kivitelezővel. „Bízunk abban, hogy április közepe táján a forgalomba helyezési engedélyt is megkapja az út.”

A folyamatban lévő, és a város térségére is kiható fejlesztések közül kiemelte az Alba Aréna Budai – Nagyszombati úti új kereszteződésének kialakítását, ami összeköttetést biztosít a 7. sz. főút és 62. sz. (Seregélyesi) főút összekötésével. A kivitelező a tervek szerint még márciusban elkezdi a jelzőlámpás, négyágú csomópont kiépítését és azt nyár elejére szeretnék is befejezni.

A Móri út felújítása már elkezdődött és elhangzott, hogy a Szent Vendel utcai körforgalom kivitelezésére heteken belül közbeszerzést ír ki a város, hogy még idén befejeződhessen ennek az építése.

Helyi úthálózat idei feladatai közül kiemelte az Úrhidai úti bölcsődénél a gyalogátkelőhely létesítését, a Batthyány utcai gyalogos-átkelőhely építését, a Kelemen Béla – Hübner András utcai körforgalom és a Pozsonyi – Zsolnai körforgalom kiépítését, továbbá a Rákóczi úti négyemeletesek mögött a Gáz utcai garázssor felújítását.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-03-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami