Közéleti beszélgetések – Georg Spöttle Székesfehérváron

Az ismert biztonságpolitikai szakértő, Georg Spöttle az elmúlt hónapokat az orosz-ukrán konfliktus legfőbb helyszínein, valamint a Hamász és Izrael között zajló háborúhoz közel, Libanonban, Ománban, Iránban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Szíriában töltötte. Gyakorlatilag júliustól mostanáig csak napokat töltött Budapesten, folyamatosan úton volt. A világjáró szakember az elmúlt hétvégén érkezett haza, csütörtökön este pedig már Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszterhelyettes invitálására Székesfehérváron beszélt a világpolitika aktuális helyzetéről, tapasztalatairól, a most zajló konfliktusokról, várható történésekről a Közéleti beszélgetések sorozat aktuális rendezvényén.

A Hiemer-házban megrendezett eseményen Vargha Tamás köszöntötte a résztvevőket. Felvezetőjében kiemelte, hogy a világban zajló háborús konfliktusok, kiemelt tekintettel az ukrajnai és az Izraelben, illetve a gázai övezetben folyó események jogos aggodalommal töltenek el mindenkit, miként Brüsszel elhibázott, ám továbbra is erőltetett politikája az illegális migráció tekintetében, ezért is fontos, hogy miként látja a történések alakulását a biztonságpolitikai szakember, aki ráadásul személyes tapasztalatokkal is rendelkezik az érintett területekről.

Georg Spöttle az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban elsődlegesen azt emelte ki, hogy a Donbászban tapasztaltak megerősítették, hogy az orosz és ukrán emberek nincsenek rossz viszonyban, hiszen szinte testvérek, majdnem minden ukrán családban vannak oroszországi rokonok, itt nem a két nép áll konfliktusban egymással, hanem a két ország politikai vezetése. Ténykérdés, hogy a donyecki-luhanszki régióban, Mariupolban és környékén is nagyon erős orosz többség él, akik valóban Oroszországhoz tartozónak érzik magukat, e szerint élnek, tanulnak az iskolákban. A két nép közötti jó viszony Zelenszkij elnök hatalomra kerülése után vált kevésbé barátságosabbá.

A biztonságpolitikai szakember itt rávilágított arra, hogy az Egyesült Államok (elsődlegesen gazdasági érdekeltségei, azok megvédése, erősítése okán) erőteljes szerepet játszik a konfliktus eszkalálódásában, hiszen dollár milliárdokkal támogatta már eddig az ukrán felet – ennek hatására persze az EU is, euro-milliárdokkal – , ellenőrizhetetlen fegyverarzenállal látta el Ukrajnát, amely rengeteg veszélyt hordoz magában, ugyanis a fegyverek jelentős része olyanok kezébe került, akik nem értenek megfelelően a kezelésükhöz, ami önmagában komoly veszélyt rejt magában, hiszen a szakértelem nélkül elsütött fegyver még több ártatlan életet követelhet, miközben a hadieszközök jelentős számban kerülnek ki Ukrajnából és tűnnek fel más országokban terrorszervezeteknél, drogkartelleknél, más fegyveres konfliktusokban, akár a most csúcsosodó Hammász-Izrael háborúban a terrorszervezet oldalán. Georg Spöttle itt megjegyezte, hogy az orosz fél nem Ukrajnát akarja elfoglalni vagy elpusztítani, nem ez a célja. A Donbász feletti ellenőrzés a cél, annak a területnek az elfoglalása és megtartása. A háború befejezése tekintetében pozitív jel, hogy ma már nem tud vagy akar az USA dollármilliárdokat fektetni az ukránok oldal támogatásába, most már csak milliós nagyságrendben érkeznek a támogatásai, márpedig ha ez a tendencia csökken, majd a finanszírozás befejeződik, maga a háború, a fegyveres konfliktus is könnyebben, gyorsabban lezárulhat.

A szakértő az Izraelt ért terrortámadás és az abból kialakult háborús helyzet kapcsán kijelentette, hogy itt nem egy egyszerű háborúról van szó, hiszen a Hamász egyszerűen lemészárolt rengeteg ártatlan embert, gyereket fejezett le, végzett ki az első offenzívája során, amit még mutogattak is a világhálón és a médiafelületeiken. „Ilyet ember nem csinál, de még állat sem”, még akkor sem, ha a két fél között évtizedek óta komoly, napi szintű, folyamatosa konfliktus van. Ezért egyre inkább egyedül marad a Hamász, mert az arab országok és népek is elítélik azt, amit csinál, ezt a gyilkolással senki sem azonosul. Georg Spöttle egy megdöbbentő tényt is megosztott a jelenlévőkkel, miszerint a Hamász, miután hatalomra került Palesztinában, alkotmányba foglalta legfőbb célként Izrael állam megsemmisítését, eltörlését! Ennek okán aligha lehet azt várni, hogy ez a háború és ez a konfliktus gyorsan és hatásosan rendeződik.

Izrael elsődleges célja most, hogy a Hamász vezetőit likvidálja, mert ez lehet a kulcs ahhoz, hogy a háborús helyzet némileg konszolidálódjon. A jelenlegi állapot tehát nem kecsegtet sok jóval, ám összességében nem teljesen reménytelen a helyzet.

Mit tehetünk ehhez hozzá? A világ jelentős, józanul gondolkodó része is nyilvánvalóan ebben reménykedik, így mi is.

(Fotó: Media24, Mátay Balázs, Szűcs Gábor)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-11-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami