Közel 2000 gyerek vett részt a Kárpát-medencei rajzpályázaton

Szerző: Media24

2023-06-01

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezték meg csütörtökön a 11. alkalommal meghirdetett Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat magyarországi eredményhirdetését és díjátadóját. A Fényesebb a láncnál a kard című idei felhívás a Petőfi bicentenáriumhoz és a magyar honvédség 175 éves fennállásához kapcsolódott, az egyéni és a csoportos alkotók 1756 rajzot készítettek, ami a pályázat történetében a második legmagasabb részvételi arány. A felhívás jövőre folytatódik.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhellyel és a Nagyváradi Tanoda Egyesülettel közösen hirdette meg idén is a pályázatot, melynek célja, hogy erősítsék a fiatalokban a hazaszeretet, felkeltsék az érdeklődésüket a hadtörténelem iránt és hangsúlyozzák számukra a honvédelem fontosságát. A kiírást minden évben a Magyar Kultúra Napján teszik közzé, a beadási határidő március 15-e környékére esik, majd a díjátadót a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartják meg.

Idén a 200 éve született Petőfi Sándor előtt tisztelegtek és megemlékeztek a honvédség létrejöttének 175. évfordulójáról. A gyerekek Kárpát-medence szerte egyénileg és csoportosan is alkothattak, több mint 2000 alkotótól 1756 pályamunka érkezett. A rajzokat több mint 100 magyarországi, 37 erdélyi és partiumi, valamint 4 felvidéki településről küldték be a diákok, csak Székesfehérváron 389 rajz született.

Hagyományosan Nagyváradon már megtartották az eredményhirdetést, míg a magyarországi díjátadóra és a rajzok egy részének kiállítására csütörtökön délután Székesfehérváron került sor. A Kákics együttes szereplését követően Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője nyitotta meg az ünnepséget. Hangsúlyozta, határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs, ezt bizonyítja, hogy a határon túlról is nagy számban küldtek alkotásokat. A pályázatnak különös jelentősége van azért is, mert a szomszédunkban háború dúl, a déli területeken, a Nyugat-Balkánon pedig ellenségeskedés tapasztalható. Egy katonának a fizikai mellett lelki felkészülésre is szüksége van, hogy tudja, az élete árán is megvédi országunkat, a hazánkat, a nemzetünket, ezt erősíti a fiatalokban az alkotás.

A pályázók nagy számára tekintettel helyezéseket ezúttal sem osztottak ki. Az összes alkotó mintegy 15 százalékának díjazására nyílt lehetőség Arany-ceruza, Ezüst-ceruza és Bronz-ceruza kategóriákban, illetve különdíjakkal. 175 díjazottat történelmi vonatkozású könyvekkel, ajándéktárgyakkal jutalmaztak, és minden pályázó kapott egyedi tervezésű emléklapot.

Székesfehérvár Önkormányzatát Deák Lajosné család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka képviselte az eseményen, részt vett továbbá Spányi Antal megyés püspök és dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese, dr. Görög István, a főszervező HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnökhelyettese, Görög Viktória, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezetője és Sipos Gábor, a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke.

(ÖKK, fotó: Varju Zoltán Mihály)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2023-06-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Hermann – 110 év zene

Hermann – 110 év zene

Gálahangversennyel ünnepli alapításának 110 éves évfordulóját a Hermann László Zeneiskola. A Szent István Hitoktatási...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami