Koszorúzásokkal emlékeztek városszerte

Szerző: Media24

2024-03-14

Nemzeti ünnepünkre készülve koszorúzásokkal emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire a székesfehérvári emlékhelyeken.

Főhajtással tisztelgett Székesfehérvár és Fejér Vármegye Önkormányzata csütörtökön a 176 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc eseményeinek és hőseinek emléke előtt. A város ’48-as emlékhelyeinél koszorúzással emlékeztek a képviselők.

A székesfehérvári születésű tanár, az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetője és vértanúja, Jubál Károly emléktáblája előtt Mészáros Attila alpolgármester és Wilmek Tibor alelnök helyezte el a koszorút, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanáraival és diákjaival közösen.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi Úti Tagiskolájának udvarán álló Bem-szobor előtt az iskola diákjai Esik eső, karikára címmel adtak műsort. Elhangzott Petőfi Sándor 1848 című verse, majd dramatizált párbeszédekből álló színjátékot adtak elő a fiatalok, amelyben egy nagyapa mesél unokájának a nemzet történelméről. A műsor a történelmi események felidézésével zárult, kiemelve, hogy 1848. március 14-én este jutott el Pestre a bécsi forradalom híre, ami arra buzdította a magyar fiatalokat, hogy nyilvánosságra hozzák a 12 pontban megfogalmazott követeléseiket és harcoljanak azok valóra váltásáért. Az ünnepi műsort követően Szigli István önkormányzati képviselő és Pálffy Károly alelnök helyezett el koszorút, valamint Földi Judit országgyűlési képviselő és a Vörösmarty Általános Iskola vezetői, illetve diákjai helyezték el az emlékezés virágait.

A Halesz ligetben a ’48-as vértanúk emlékoszlopa a „haleszi felkelés” áldozatainak, annak a hat fehérvári polgárnak állít emléket, akiket 1849. augusztus 10-én fogtak el, majd Pesten végeztek ki. A hősök emlékére Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút, akikhez a Történelmi Vitézi Rend tagjai csatlakoztak. A Szabadságharcos úti ’48-as emlékműnél Mészáros Attila alpolgármester és Szili Csaba vármegyei képviselő, a Fehérváron vándorszínészkét is élt Petőfi Sándor emléktáblájánál Molnár Tamás tanácsnok és Wilmek Tibor alelnök emlékezett.

A Pelikán Udvar bejárata előtt Lehrner Zsolt alpolgármester és Wilmek Tibor alelnök helyezett el koszorút, míg a város óvodásai és kisiskolásai által kokárdával, zászlókkal feldíszített Petőfi-szobornál Farkas László önkormányzati képviselő és Pálffy Károly alelnök koszorúzott, akikhez a környékbeli intézmények és több civil szervezet képviselői is csatlakoztak. Róth Péter alpolgármester és Wilmek Tibor alelnök a forradalom és szabadságharcban aktív szerepet vállaló, székesfehérvári születésű Rónay Jácint püspök, bencés tanár, természettudós, író emléktábálája előtt hajtott fejet.

(Fotó: Bácskai Gergely,Simon Erika, Varju Zoltán Mihály)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami