Köszönet a pedagógusoknak!

Szerző: Media24

2022-06-10

Pedagógusnap alkalmából rendezte meg hagyományos ünnepségét Székesfehérvár Önkormányzata csütörtökön a Hiemer-ház Báltermében. A város polgármesterének köszöntőjét követően átadták a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjakat, a „Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat, egy Polgármesteri Elismerő Emlékérmet és köszöntötték a Diákönkormányzatok munkáját segítő pedagógusokat is.

Magyarországon először 1952-ben tartottak Pedagógusnapot.  Ünneplésének többféle formája van hivatalos és intézményi szinten, illetve a gyermekek is köszöntik az óvodapedagógusokat és a tanáraikat. Szép hagyomány, hogy Székesfehérvár Önkormányzata ünnepség keretében fejezi ki köszönetét mindazon nevelési, oktatási szakembereknek, akik a város gyermekeiért, fiataljaiért dolgoznak.

Az idei ünnepséget a Hiemer-ház Báltermében rendezték meg. „A mai nap a köszönetnyilvánításról szól. (…) Fontos, hogy tudjunk megállni egy-egy pillanatban, ünnepelni, gratulálni, és ezt valamilyen módon, városi kitüntetések, díjak formájában kifejezni!” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy sok probléma van a köznevelésben fenntartótól és intézménytípustól függetlenül, emellett vannak szép eredmények, előrelépések is, azonban a mai nap a köszöneté. Ez igaz Székesfehérvárra és az agglomerációra is, hiszen nem csak helyi gyerekek, diákok nevelése, tanítása zajlik a városban, hanem 30-50 kilométeres körből érkeznek ide a fiatalok nap mint nap. „Jó lenne elérni, hogy ne csak az év egyetlen napján, hanem a szürke hétköznapokon is segítséget nyújtsunk a pedagógusoknak, így ők is segíteni tudják a gyerekeket, a családokat!” – emelte ki a városvezető.

A köszöntőt követően került sor az önkormányzati díjak, elismerések átadása.

A város oktatási életében végzett kiemelkedő szakmai munkájáért “Székesfehérvár Oktatásáért-díjat” vett át Béndek Gáborné, a Gyöngyvirág Óvoda óvodaigazgatója, aki 2016 óta vezeti az intézményt és több mint 40 éve részese a városi óvodások nevelésének. Munkájának jelmondata: egészséges gyermekből egészséges felnőtt. A városban elsőként a Gyöngyvirág Óvoda nyerte el az örökös Zöld Óvoda címet 2016-ban.

Ugyancsak díjazták Horváth Józsefet, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatóját. Szakmai életútjának nagy része ehhez az iskolához köti őt, itt kezdte a pályáját, majd igazgatóhelyettes, és 2009-től igazgató lett. Aktívan részt vett a hatosztályos oktatási struktúra kialakításában és a Gimnáziumok Országos Szövetségének munkájában. Neve egybefonódott a Vasvárival, a jelenlegi iskola elképzelhetetlen nélküle.

Szintén díjat vehetett át Makó Margit, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Természettudományi és Szoftvertechnológiai Intézetének mestertanára. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Számítógéptechnikai Intézetében 1997-től főállású adjunktusként kezdett dolgozni. Immár 26 éve töretlenül tanítja matematikára a felnővő mérnökgenerációkat, az azóta már Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar néven működő székesfehérvári egyetemi karon.

Átadták a “Székesfehérvár Ifjúságáért”-díjat, a város fiataljaiért végzett kimagasló szakmai munka elismeréseként. Az idei díjazott Kovács Mária, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Technikum pedagógusa. 27 évet dolgozott a Bugátban, magas színvonalon adta át a tudását és nevelt röplabdacsapatokat. Nevéhez fűződik a 23 alkalommal megrendezett Városi Diákgála, ahol tehetséges gyerekek lépnek fel, bemutatkozva többek között énekben, táncban, zenében és prózában.

Székesfehérvár oktatási életében a gyermekekért és a közalkalmazottakért végzett több évtizedes, magas színvonalú munkájáért Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vett át Jámbor Ferencné. 1982-ben diplomázott, majd csatlakozott a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskolához, ahol alsó tagozatosokat nevelt. Nagy gondot fordított a mesterségbeli tudásának és a módszertani kultúrának a folyamatos fejlesztésére. Emellett kapcsolódott be az érdekképviseleti munkába, hosszú évek óta tagja a városi Érdekegyeztető Fórumnak.

Az ifjúság nevelésében, a diákok közéletre való felkészítésében egyre fontosabb szerepet kap a diákönkormányzatokban végzett munka. Az ünnepségen köszöntötték azokat a pedagógusokat is, akik a diákönkormányzatokat segítik.

Az esemény zárásaként Mészáros Attila alpolgármester mondott pohárköszöntőt. Köszönetét fejezte ki a pedagógusok munkájáért, amelyet az elmúlt évben a mintegy húszezer fiatalért végeztek a város nevelési, oktatási, szakképzési intézményeiben. Mint mondta, ez egy óriási felelősség! Ráadásul az idei tanév különleges volt, hiszen két év után újra kellett építeni a közösségeket. „Köszönjük, hogy Székesfehérvár ifjúsága továbbra is éled, virágzik, a fiatalok nagyon tehetségesek, ez pedig Önöknek is köszönhető!” – fogalmazott Mészáros Attila.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Gyöngyvirág Óvoda és Török Laura, a XII. Fehérvári Versünnep különdíjasa.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-06-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami