Koronázási Szertartásjáték: megkezdődtek a helyszíni próbák

Szerző: Mátay Balázs

2022-08-08

A délelőtti főhajtás (a Nemzeti Emlékhelyen az alkotók az Osszárium előtt egy szál virággal emlékeztek meg az Árpád-ház tagjairól), majd olvasópróba után az esti helyszíni próbával elkezdődött a minden korábbinál több szereplőt, közreműködőt megmozgató Koronázási Szertartásjáték végső összehangolása. A III. András – Az utolsó aranyágacska című alkotással zárul az Árpád-házi királyainkat bemutató évtizedes sorozat, melynek előadásai 2022. augusztus 19. és 21. között lesznek a Nemzeti Emlékhelyen.

Az első közös próba, amelyen már minden szereplő és közreműködő jelen volt, rögtön megmutatta: ez bizony egy újabb felejthetetlen produkciónak ígérkezik. Még jelmezek nélkül gyakorolták a jeleneteket, a rendező-színidirektor, Szikora János gyakran meg is szakította a próbafolyamatot, újabb és újabb ötletekkel és szituációkkal bővítve amúgy sem szegényes forgatókönyvét, rendezői repertoárját, nagyon együtt élt a történettel. Elsőre soha rosszabbat!

Az éjszakába nyúló első próbán még a teljes technikai és díszlet-arzenál sem állt rendelkezésre, nem csak a jelmezek, illetve a lelátó sincs még készen. Ahogy maga a darab minden egyes próbán egyre jobb és jobb lesz, úgy kerül a helyére a „puzzle” minden darabkája az előttünk álló 10 napban.

A X. Koronázási Szertartásjáték, a III. András – Az utolsó aranyágacska főbb szerepeiben Sarádi Zsoltot (III. András), Varga Lilit (Boldog Erzsébet), Sághy Tamást (II. András), Ballér Biankát (Estei Beatrix), Mihályi Győzőt (Lodomér, váradi püspök) és Varga Gabriellát (Morosini Tomasina) láthatja a közönség, de olyan neves színészek is megjelennek a történetben, mint Körtvélyessy Zsolt, Závodszky Noémi és Lábodi Ádám. A színpadon megjelenő közel kétszáz fős szereplőgárda tagjai a Vörösmarty Színház művészei mellett a város színjátszói, az Igéző (Szabad Színház) műhelyének felnőtt és gyermek csoportjának (Prikulicsok) tagjai, kórusai és a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Színjátszó Táborának húsz résztvevője. Az előadást augusztus 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

A szertartásjátékok az elmúlt tíz évben mintegy 300 évet öleltek fel és kilenc király élettörténetét mutatták be.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-08-08

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami