Könyvek Fejér megye értékeiről

Szerző: Mátay Balázs

2021-10-18

A Megyeházán mutatták be hétfőn a „Mesés Fejér megye” és a „Fejér megye értékei az ezer éves megye tükrében” című könyveket. Az első kiadvány Kész-Varga Mónika könnyed hangvételű szövegeivel és Simon Erika fotóival invitálja izgalmas barangolásra a fiatalokat a megye értékei között, míg a második könyv Bödő István főlevéltáros összeállításában tudományos igényességgel mutatja be Fejér épített örökségét.

A Fejér Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium által kiírt pályázaton nyert el mintegy 4 millió forint összegű támogatást a két kiadvány elkészítésére és kiadására. A „Fejér megye értékei az ezer éves megye tükrében” című könyv az ezer éves megye közigazgatási változásait mutatja be írásban és korabeli térképek segítségével, másfelől a megyében található jelentősebb, közigazgatásilag fontos épületeket ismerteti az olvasóval. A másik könyv a „Mesés Fejér megye” címet viseli, és a Fejér Megyei Értéktárban szereplő tételeket mutatja be. Ez a kiadvány egy könnyed hangvételű, képekkel gazdagon illusztrált könyv, hiszen általános és középiskolások számára készült, ezért a szerzők tudatosan alkalmazkodtak e korosztály gondolkodásmódjához és szóhasználatához.

A két kiadványt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mutatta be, köszönetet mondva a szerzők alapos munkájáért. A „Mesés Fejér megye” című könyvről elmondta, hogy a korábbi, „Mesés Fehérvár” című könyv mintájára készült és szerzője, Kész-Varga Mónika a fiatalok nyelvén, könnyed stílusban mutatja be a megye értékeit. A „Fejér megye értékei az ezer éves megye tükrében” című könyvről szólva a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az MNL Fejér Megyei Levéltárának főlevéltárosa, Bödő István tudományos igényű munkájában a megyehatárok változását is bemutatja az elmúlt ezer évre vonatkozóan. A műből exkluzív kiadás is készült, és angol nyelvre is lefordítják. Dr. Molnár Krisztián hozzátette, hogy mindkét kiadvány tökéletesen teljesíti a megyei önkormányzat célkitűzéseit arra vonatkozóan, hogy népszerűsítsék Fejér megye értékeit.

A „Mesés Fejér megye” című könyv szerzője, Varga-Kész Mónika a könyvbemutatón elmondta, hogy egy csapat munkája a kötet. Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető biztosította a háttérbázist, információkkal, adatokkal segítve a könyvben szereplő értékek bemutatását. Simon Erika fotói színesítik és ékesítik a kiadványt, a szerző vele együtt járta végig az értékhelyeket. A grafika, a könyv látványvilága pedig Hujber Krisztiánnak köszönhető. Varga-Kész Mónika kiemelte, hogy céljuk a fiatalok megszólítása volt és két kiadványt szerettek volna ötvözni: „Korábban megjelent már a Fejér megyei értékeket bemutató kiadvány, ami egy kicsit szűkebb részt takart be az értékekből, hiszen akkor még kevesebb szerepelt a listán. Ezt próbáltuk egyrészt kibővíteni, másrészt új köntösbe öltöztetni közvetlen, kötetlen hangvétellel. Próbáltuk azt a látványt is idevarázsolni, mint ami a Mesés Fehérvárban szerepel, sok fotóval és a kuriózumok kiemelésével.” – mondta el a szerző, akinek könyvében értékes épületek, szobrok, tárgyak, arborétumok, népszokások és megyei programsorozatok is helyet kaptak.

Bödő István
főlevéltáros a „Fejér megye értékei az ezer éves megye tükrében” című könyvről szólva elmondta, hogy már 2014-ben megszületett az ötlet, hogy össze kellene állítani egy olyan kötetet, amelyben Fejér megye történetét térképek segítségével mutatnák be egy látványos album keretében. A szerző kiemelte, hogy a kiadvány Fejér megye épített örökségére helyezi a hangsúlyt, mégpedig oly módon, hogy a páratlan oldalon a térképek helyezkednek el, a páros oldalon pedig a megye épített örökségei láthatók: elsősorban kastélyok, hiszen Fejér megye korábban a kastélyok vármegyéje volt.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-10-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami