Koncz Zsófia: a magyar családokat továbbra is védi a rezsicsökkentés

A Hiemer-házban tartott ma este előadást, majd válaszolt a közönség kérdéseire Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettese, Vargha Tamás meghívására érkezett a Királyok városába. Az eseményen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, a város alpolgármesterei és a képviselőtestület több tagja is.

Mint ismert, az orosz-ukrán háborús konfliktusnak és az Oroszországgal szembeni elhibázott brüsszeli szankciós politikának köszönhetően alaposan elszabadultak az energiaárak Európában, ami komoly általános áremelkedéshez vezetett az élelmiszereket, napi fogyasztási cikkeket illetően is. Koncz Zsófia kiemelte, hogy ennek ellensúlyozása miatt lépett a kormány, hogy a rezsicsökkentéssel továbbra is segítse a magyar családokat, háztartásokat.

– Jelenleg egy olyan háborús helyzetet élünk meg, amely rendkívüli mértékben elszabadította az energiaárakat, energiaválság alakult ki egész Európában, s gyakorlatilag azt látjuk, hogy 4 ezer milliárd forinttal nőtt csak az energiára fordítandó összeg, amit a magyar kormánynak biztosítania kell. Ebben a nehéz helyzetben megszületett az a döntés, hogy a magyar embereket, magyar családokat támogatjuk és egy olyan rezsicsökkentést tartunk fent, amely gyakorlatilag már 2013 óta védi a családjainkat. A mai napig jönnek ki a nemzetközi összehasonlítások, amelyek azt mutatják, hogy a legolcsóbb energiaárat tudjuk biztosítani a magyar emberek számára a gáz és az áram esetében egyaránt – mondta a miniszterhelyettes.

Koncz Zsófia azt is hozzátette, hogy az Energiaügyi Minisztérium azzal is foglalkozik, hogy mind az önkormányzatok, mind pedig a vállalkozások számára is könnyíteni tudjanak a terheken. Ebben a tárgykörben a legaktuálisabb döntések május 1-jén léptek életbe, egyrészt főleg a kis- és középvállalkozásokat érintően, de egyébként az önkormányzati intézményeket is érintik ezek az intézkedések: megfeleztük az energiaárakat, a gázra és az áramra vonatkozóan is. Ez 14 ezer gázszolgáltatásban és 17 ezer áramszolgáltatásban résztvevő vállalkozást érint Magyarországon. Többek között a feldolgozóiparban, a turisztikában tevékenykedőkre kell itt gondolni, ugyanakkor egy jóval nagyobb kört érintő intézkedés bevezetésére is sor került:

Ez az intézkedés az egyetemes szolgáltatásban résztvevő mikróvállalkozásokat érinti, nagyjából 180 ezer mikróvállalkozást. Itt egy jelentős segítséget tudtunk adni az áram tekintetében, hiszen a 165 kilowatt óránkénti díjhoz képest ezt csökkentettük a lakossági piaci ár szintjére, vagyis 70 kilowatt óránkénti árat tudunk biztosítani. Ez azt gondolom, hogy nagy segítség – többek között – a fodrászatoknak, kisboltoknak, autómosóknak. Abban bízunk, hogy ezekkel az intézkedésekkel – azon kívül, hogy természetesen a lakosság számára fenntartjuk a széleskörű támogatást – a vállalkozásoknak is tudunk segíteni.”

Koncz Zsófia Vargha Tamással egyetemben azt is hangsúlyozta, hogy hazánk jól áll az energiatárolók (földgáz) kapacitása terén európai szinten is, azok feltöltött állapotban vannak, ami egy nagyon komoly tartalékot jelent az országnak.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-05-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami