Kívül, belül megújul a Tóparti Gimnázium

Szerző: Media24

2022-02-14

Mintegy két és félmilliárd forintból kívül és belül is megújul a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. A munkálatokat várhatóan május-júniusban a nyílászárók cseréjével és a homlokzat renoválásával kezdik. A felújítás részben „bentlakással”, azaz a tanítással párhuzamosan fog zajlani, amihez folyamatosan egyeztetnek majd az intézménnyel – hangzott el azon a hétfői találkozón, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és dr. Vizi László Tamásné, a gimnázium igazgatója tájékoztatták az iskola tantestületét.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épületegyüttesének elhasználódott állapota indokolja, hogy a gépészeti és világítási rendszert korszerűsíteni kell, továbbá szükséges a részleges energetikai korszerűsítés, valamint az általános építészeti felújítás. A funkcionális használati kibővülés belső átalakítást is igényel, tartószerkezeti és biztonsági elemekkel.

A hétfői tanári tájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a székesfehérvári iskolafelújítási program keretében 2,5 milliárdos forrás jut az épületegyüttesre, ezen felül van az egész programra vonatkozó eszközfelújítási keret, melyből a Tóparti is részesülni fog a későbbiekben.

A felújítás teljes egészében érinti a gimnázium főépületét, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ – korábbi nevén A Szabadművelődés Háza – azon belső részeit, melyeket a Tóparti használ. Az iskolai használhatóság így továbbra is biztosított lesz az intézmény igénye és szándéka szerint. Külsőleg a teljes épületegyüttes megújul és egységes képet kap.

A felújítás a tanítással párhuzamosan, blokkonként fog zajlani, ugyanis nincs másik iskola, ahova részben vagy egészben el tudnák helyezni a diákokat és a pedagógusokat. Átmeneti megoldást jelenthetnek a konténer tantermek, melyeket igény szerint biztosíthatnak. Arra kiemelten figyelnek majd, hogy az érettségi napjait a munkálatokkal ne zavarják. A rekonstrukció első szakasza, a nyílászárócsere és a homlokzati felújítás kivitelezési közbeszerzése már folyamatban van.

A felújítás ütemezését és egyéb részleteit Mészáros Attila alpolgármester ismertette. Elmondta, hogy a Közgyűlés várhatóan márciusban dönt a nyílászárócsere és a homlokzati felújítás kivitelezőjéről, és május-júniusban lesz a munkaterület-átadás. A kivitelezési határidő 10 hónap, azaz jövő tavasszal fejeződhet be a renoválás ezen fázisa. A többi munkálatra április-májusban írhatják ki a közbeszerzési eljárást, év végén – jövő év elején biztosítják a munkaterületet, és 12-14 hónap lesz a kivitelezés, vagyis 2023 év végére – 2024 tavaszára teljesen egészében befejezik a munkálatokat.

Az épületegyüttes modern, ugyanakkor mutatós külsőt kap. Megtisztítják a jellegzetes külső műkőburkolatot, ami visszakapja eredeti fehér színét. A nyílászárók, a tokok és az egyes ablakok közötti részek szürkék lesznek. A tervek szerint a gimnázium második emeleti, sötétzöld korlátait málnapirosra festik, a barna falfelületek világosabb árnyalatot – ekrü, pezsgő és homok színt – kapnak. A linoleumokat mindenhol kicserélik, a földszinti aula és az első emelet kőburkolatait azonban meghagyják, de felújítják.

Ugyancsak felújítják az épület teljes gépészetét és villamoshálózatát, a nyílászárók és a homlokzat után a tetőt és a teraszt is. Az utólagos falszigetelést – az épület jellegéből adódóan – részben tudják elvégezni, a meglévő bádogosszerkezeteket elbontják, a lapostető felújítása csak részleges bontással jár majd. Teljes lábazatszigetelés lesz, kicserélik az épület előtti térköveket is, és kiépítik a villámvédelmi rendszert. Átalakítás és bővítés is várható a földszinten: a természettudományos tantárgyak és az informatikaterem méltó és megfelelő elhelyezése érdekében, a könyvtár egy részét pedig leválasztják tanterem kialakítása céljából.

A tanári karral folytatott megbeszélésen részt vett Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója is.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-02-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This