Kitüntetések Szent István ünnepén

Szerző: Mátay Balázs

2021-08-20

A Királyi Napok csúcspontjaként az Államalapítás ünnepnapján, augusztus 20-án Székesfehérvár és Fejér megye prominensei a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Molnár Krisztián ünnepi beszédét követően egy-egy szál virággal lerótták kegyeletüket Szent István király nyughelyénél a Nemzeti emlékhelyen. A nap kiemelt eseménye volt még a város ünnepi közgyűlése, amelyen számos kitüntetést, elismerést is átadott Dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Posztumusz Székesfehérvár Díszpolgára címmel tüntették ki Égi Tamás egykori alpolgármestert, aki 2002-től vett részt a városi közéletben, korábban nemzetközi tapasztalatokat szerzett a pénzügyi világban, ezekre építve végezte munkáját a bizottságokban, majd 2010-től a város gazdasági alpolgármestereként. A Belváros önkormányzati képviselője volt. Családja mellett a város közélete, a fehérváriak közössége, és mindenekelőtt Székesfehérvár gazdálkodásának, működésének biztonsága foglalkoztatta a végsőkig. Gazdasági alpolgármestersége idején sikerült megszüntetni a város adósságállományát, kidolgozni annak a takarékos és saját forrásokra épülő gazdálkodásnak a rendszerét, amelynek köszönhetően Székesfehérvár Önkormányzata jelentős tartalékokkal és egyre több helyi forrásból megvalósuló fejlesztéssel szolgálja az itt élőket. Példaértékű azon széles világlátás, szakmai háttér- és emberismeret, ami jellemezte. Ahogy legendás volt humora és életszeretete is. Hosszú betegség után, sajnos fájóan korán, 59 évesen távozott közülünk, 2019 júliusában. Szellemiségét azonban Székesfehérvár Önkormányzata továbbra is őrzi. A díjat Östör Annamária, a díjazott felesége vette át.


Pro Civitate díjban öt személy részesült: Az egészségügyben végzett kiemelkedő szakmai és tudományos tevékenysége elismeréseként Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése „Pro Civitate” címet adományozott Prof. Dr. Izbéki Ferenc főorvosnak. Hullay Gyula a vízügyi szakmai területen végzett kiemelkedő munkája elismeréseként részesült a díjban. A nemrég nyugdíjba vonult Klupács Péternek az egészségügyben végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért adományozták a díjat. Szabóné Nagy Judit Ildikó pedig a város kulturális életéért végzett, több évtizedes tevékenységéért vehetett át „Pro Civitate” címet. A Közgyűlés Nagy Kálmán Jánosnak, a József Attila Középiskolai Kollégium igazgatójának munkájáért is így mondott köszönetet.

Tiszteletbeli Polgár
címet két személy kapott: Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka. Az általa végzett munka megteremtette az alapját egy korszerű eszközökkel felszerelt, ütőképes magyar haderőnek. Eredményesen hajtotta végre a Magyar Honvédség Parancsnokságának megalakítását, ennek keretében elindította a legfőbb magyarországi katonai szerv Székesfehérvárra történő költözését, valamint sikeresen vezényelte a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő katonák munkáját. Munkája során folyamatosan törekedett arra, hogy – folytatva elődei munkáját – tovább erősítse a város és a honvédség együvé tartozását, elmélyítse a közösség által elfogadott értékeket, eszméket, kiváló együttműködésben a társszervekkel és a civil szférával is.

Richard Arnold, Schwäbisch Gmünd főpolgármestere tevékenyen vesz részt a Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd közötti testvérvárosi kapcsolat, partnerség ápolásában, további fejlődésében. A koronavírus-járvány ideje alatt párbeszédet kezdeményezett a tapasztalatok és jógyakorlatok megosztása érdekében. Székesfehérvár német testvérvárosával harminc éve fennálló partnersége a kultúra, az oktatás és a civil szervezetek közötti együttműködésnek köszönhetően változatosabb és sokrétűbb, mint valaha. Az elmúlt években tanúsított közös gondolkodás, a testvérvárosi kapcsolatok és a fehérvári – schwäbisch-gmündi kis közösségek erősítése érdekében végzett tevékenysége elismerésre méltó.

A Szent István-napi ünnepi közgyűlésen Magyarország Kormánya, Fejér megye és Székesfehérvár, valamint a történelmi egyházak képviselői mellett a fegyveres, rendvédelmi és igazságügyi szervek tisztviselői is részt vettek. Az ünnepi alkalmon közös koszorúval tisztelegtek Szent István lovasszobránál.

(Media24 / ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-08-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami