Királyok és Szentek – Az Árpádok kora: 25 ezer látogató!

Szerző: Media24

2022-06-09

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár látogatott el ma a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállításra. A Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével, Vargha Tamással tartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, a Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyarságkutató Intézet együttműködésében megvalósult nagyszabású tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus végéig várja a látogatókat. Az eseményt még különlegesebbé tette, hogy éppen a sajtótájékoztató idején érkezett meg a huszonötezredik látogató.

Wéber Emese végzős egyetemista, aki hamarosan óvodapedagógusként kezdi meg munkáját, Szabadbattyánból érkezett egy ismerőse meghívására, akivel közösen tekintették meg a tárlatot. Mint mondta, különleges élmény volt látni közelről azokat a tárgyakat, amelyekről már sokat hallott és olvasott, kiemelve a magyar korona hiteles másolatát. Meglepődve, de örömmel fogadta a hírt, hogy ő a huszonötezredik látogató. A múzeum ajándékcsomagját Pokrovenszki Krisztián igazgató adta át Hoppál Péterrel és Vargha Tamással közösen.

A kultúráért felelős államtitkár Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatóján jelentették be a hírt, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítást.  A látogatók így augusztus végéig tekinthetik meg azt a soha együtt még nem látott leletegyüttest, amely hű képet ad hazánk meghatározó korai évszázadairól.

A múzeumi szakma és a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturális Államtitkárságán is egy magas szinten jegyzett, nemzetközi rangú a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítás, mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. „Az, hogy az Árpád-házi uralkodókhoz kapcsolódó leletegyüttest évek alatt mintegy negyven hazai és húsz külföldi múzeumból sikerült összegyűjteni és egy helyen kiállítani, az önmagában is bravúr, amihez szívből gratulálok a három együttműködő intézménynek.” Emlékeztetett: 2013-ban a polgári kormány Székesfehérváron, kihelyezett Kormányülésen döntött arról, hogy az Árpád-ház Programot elindítja. Ennek egyik első lépése volt a Rendház épület felújítása, az új múzeumi tér kialakítása. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a júniusi Múzeumok Éjszakája program négyszázezer embert mozgat meg egyetlen éjszaka alatt az ország településein. „Kiáltjuk innen Székesfehérvárról is, hogy az Árpádok örökségét felkaroló Árpád-ház Program keretében létrehozott Királyok és Szentek – Az Árpádok kora gyűjteményes időszaki kiállítás egészen különleges, unikális anyag. Bátorítok mindenkit, hogy a Múzeumok Éjszakáján zarándokoljon el és nézze meg Székesfehérváron!”

A Királyok és Szentek – Az Árpádok kora egy nagyon fontos kiállítás nekünk fehérváriaknak, hangsúlyozta Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. „Olyan emlékek láthatóak most együtt a Szent István Király Múzeumban, amelyeket eddig még soha nem állítottak így ki.” Köszönetet mondott mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a nagyszerű kiállításnak a megrendezését, ami egészen augusztus végéig lesz majd látható Székesfehérváron. „Külön öröm, hogy már a 25 ezredik látogatót köszönthettük együtt a múzeumban, és továbbra is nagy szeretettel várjuk a látogatókat Székesfehérváron.”

Az Árpád-házról szóló kiállítás a nyári szünetben, azaz június 15-től megváltozott nyitva tartással várja a látogatókat: a hét minden napján 10 és 19 óra között. Június 17-én, 20-án és 21-én zárva lesz átrendezés miatt, mert van néhány tárgy, amelynek kölcsönzési ideje lejár, más kiállításra szállítják el azokat. Június 22-től ismét látogatható lesz a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora, amelyhez múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések kapcsolódnak, és június 10-től egy új sorozat is, az Árpád-kori esték.

A sajtótájékoztatót követően a kiállítás kurátora, Makoldi Miklós vezetésével Hoppál Péter Vargha Tamással, dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettesével és Pokrovenszki Krisztiánnal, a Szent István Király Múzeum igazgatójával közösen tekintette meg a kiállítást.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-06-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Áramszünetek Székesfehérváron

Áramszünetek Székesfehérváron

Az E.ON tájékoztatása szerint tervezett áramszünet lesz több utcában is Székesfehérváron július 6-án, 7-én és 8-án. Az...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami