Királyi Napok – kultúra, történelem, hagyományőrzés, összefogás

Véget ért a Székesfehérvári Királyi Napok bő egyhetes programkavalkádja, a királyi város ma már vitathatatlanul és teljes joggal megérdemelten nemzetközi hírű összművészeti fesztiválja, amelyben ezúttal is parádésan ötvöződött a város páratlan szakrális, történelmi múltja, hagyományai, kulturális palettájának sokszínűsége, valamint az a széles körű összefogás, ami által újra és újra,  évről évre egyre sikeresebb ez az fesztivál, olyan, amelynek részese, átélője szeretne lenni a város és a környék apraja-nagyja, minden korosztálya.

Nem véletlenül telt meg élettel 8 napon át a történelmi Belváros, amelyben a késő délutáni, esti órákban gombostűt sem nagyon lehetett leejteni, akkora volt a tömeg a Zichy liget és a Városháza között, időnként még a köztes kisebb utcákban, tereken is.

Székesfehérvár Önkormányzatának, városvezetésének éleslátása kellett ahhoz, hogy az egyébként önmagában is népszerű korábbi néptáncfesztivált egy évtizeddel ezelőtt kiszélesítse, átalakítsa egy olyan összművészeti fesztivállá, amely a kultúra minden területén élményt, programelemet ad az érdeklődőnek, mindezeket fűszerezve a történelmi főváros, egykori királyi koronázóváros szakrális értékeinek fókuszba állításával, továbbá hagyományőrző csoportjainak, amatőr előadóinak komoly teret és tevékenységükhöz fontos inspirációt biztosítva.

A teljesség igénye nélkül az Önkormányzat mellett hatalmas energiákat fektetett, rengeteg munkát tett az idei rendezvénysorozatba a helyi programok dandárját szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Tourinform Iroda, a középkori hangulatért sokat dolgozó Szabad Színház, valamint a helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok, lovagrendek, civil szervezetek, egyesületek, vállalkozók, továbbá sok-sok fehérvári és visszatérő vendég, akiknek a véleménye sokat nyom a latba a fesztivál eseményeinek tervezésénél. Igen, ez nem csak megnevezésében ÖSSZművészeti fesztivál, hanem valójában egy példás ÖSSZefogás ÖSSZesített, remekbe szabott végeredménye.

Az idén mindezt – ne feledjük – úgy sikerült megvalósítania az Önkormányzatnak, hogy a tavaly ősszel berobbanó, sokszorosára emelkedő energiaárak okán bizony alaposan vigyázni kellett a költségek féken tartására.

Summa summárum: van ok a büszkeségre, hiszen újra bizonyított a város, okosan, jó koncepcióval, összefogással ismét egy kis csodát hozott össze a helyi közösség. Helyénvaló itt kölcsön venni Demeter Zsófia és Gelencsér Ferenc 2002-es kiadású, várostörténeti könyvének címét: Örvendezz királyi város! Van mire.

Jövőre ismét találkozunk!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-08-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami