Ismét tartalmas ünnepvárás Fehérváron

Szerző: Media24

2021-11-26

Még néhány nap, és elérkezünk az első adventi vasárnaphoz. A székesfehérvári Belvárosban a helyükre kerültek az esti sétákat hangulatossá varázsoló fények, a karácsonyi díszek, „befut” a kisvonat, felépült a betlehem. Lesz ismét hópelyhes interaktív játék a Varkocs-szobornál, a Zichy ligetben pedig eddig nem látott, különleges fényvetítéssel lepik meg az arra járókat hétvégéken. A gyertyagyújtás idején zenés műsorok is várják majd a fehérváriakat a Városház téren, hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be ünnepváró műsoraikat. Az adventi naptár ablakai december 1. és 23. között nyílnak ki a Városháza épületén. A karácsonyi vásárban forralt borral melegedhetnek a vendégek és a fa alá való ajándékot is meglelik a házikókban.

A szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) több házában is lesznek adventi programok, a Barátság mozi pedig kedvezményes vetítésekre várja a nagyikat az unokákkal. Ismét megnyitja kapuit a Püspöki Palota Adventi Udvara, ahol szombati gyertyagyújtásokkal, vásárral, különleges szelfizéssel, az Egyházmegyei Látogatóközpontban kézművességgel várják az érdeklődőket. Az Egyházmegyei Karitász jótékonykodásra hívja és várja az együttérzőket – hangzott el a Püspökségen rendezett sajtótájékoztatón.

Nagy öröm, hogy a járványhelyzet miatt tavaly visszafogottabb adventi készülődés után idén ismét közös programokkal színesített ünnepváró időszak kezdődhet a hétvégén. A Fehérvári Advent keretében az ünnepi díszek és fények mellett az együtt töltött idő szépségét és adventi rendezvények egész sorát kínálja Székesfehérvár a karácsonyt megelőző hetekben.

Spányi Antal megyés püspök
hangsúlyozta: az adventre való készület megmutatkozik egyfajta vallási tartalommal, a roráté misékkel, melyeket valamikor hajnalban tartottak, és a sötétben megteltek a kivilágított templomok. Ma már ez másképp van, de ma is fontos, hogy az adventi koszorúk körül a családok jöjjenek össze és mondjanak el együtt egy imát. De másként is készülünk a méltó ünneplésre, sok-sok tevékenységünk, feladatunk van, keressük a legjobb ajándékokat – ezeket az adventben könnyebb jókedvvel, örömmel, lélekben békével teljesíteni. „Ha ebben tudunk erősödni, akkor az advent meghozza azt a gyümölcsöt, amit szeretnénk, nem csak karácsonyra, hanem az életünkbe fog változást hozni.” – fogalmazott a megyés püspök.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester
azt kívánta a fehérváriaknak, hogy az összefogás ereje legyen közöttünk a lelki felkészülésben, az ünnepváró programokon, a készülődésben egyaránt. Figyeljünk egy kicsit jobban egymásra, és ne idegeskedve fogadjuk az adventet és a karácsonyt! A városvezető köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hónapok óta szervezik a programokat, végzik az előkészületeket azért, hogy a városi ünnep szép és méltó legyen. Ugyancsak köszönetét fejezte ki az Püspökségnek, és azon intézményeknek, közösségeknek, akik gazdagítják a következő néhány hetet. „A közösség ünnepe is ez az időszak, és reméljük, hogy a védelmi szabályok betartásával ezt meg is tudjuk adni és mutatni.” – tette hozzá.

A programokról Benkő-Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője számolt be. A hétvégéken, szombaton és vasárnap kézműves foglalkozások várják az ünnepre készülőket a Csónakázó-tó mellett, az SZKKK központi épületében, amely ünnepi fénybe is öltözik ezeken a napokon. Vasárnaponként az Adventi színpadra zenészek, énekesek érkeznek, hallhatjuk majd az Otti Voice & Bass duó és a ZsebSzalma trió, az Alba Regia Vegyeskar és a Seres Brothers, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Zabos Regina-Horváth Márk duó, valamint a Ruff Nikolett trió és a FiveLive Acapella karácsonyi hangulatú kiskoncertjeit. A muzsikusok előadásai keretezik a gyertyagyújtás meghitt pillanatait: mindegyik adventi vasárnapon 18 órakor lobban fel a láng a város adventi koszorúján. Első alkalommal, november 28-án dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújt gyertyát, majd a város vezetője a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ két kis lakójával együtt kapcsolja fel az ünnepi díszvilágítást.

A Városháza idén is központi szereplője lesz a várakozás időszakának, hiszen – ahogyan már évek óta megszokhattuk –, december 1-je és 23-a között minden nap kinyílik egy-egy ablak a fehérváriak adventi naptárában: vers, mese, karácsonyi dallamok, naponta más-más ajándékkal lepik meg az arra járókat esténként, pontban fél hatkor színészek, énekesek, zeneiskolások és zeneművészek.

Miklós napján, december 6-án Mikulás műsort láthatnak a gyerekek a Városház téren, és az SZKKK munkatársai még december 24-én is várják a családokat: idén is lesz manókereső játék, hogy a kicsik addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora, és megérkezik az angyal az ajándékokkal. Az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

Élmény lesz végigsétálni a fénybe öltözött Belvárosban, ahol az adventi vásári forgatagot képeskönyvbe illő installációk színesítik. Az öreghegyi Papp családnak köszönhetően gyönyörű, formás fenyőfa díszíti a Városház teret, amely mellett már felépült a Betlehem, körülötte pedig a szokott menetrend szerint „zakatol” majd a gyerekek kedvence, a mesebeli gőzös. Hópehely formájú díszek a fejünk felett, a Fő utcán világító oszlopok, de a kandeláberek sem maradtak adventi „ruha” nélkül. Mindenképpen legyen része a sétának a megszépült Bartók Béla tér, a város új rendezvénytere, amely szintén karácsonyi díszekkel, hangulatos fényekkel csinosítva várja a látogatókat. Egészen a Zichy ligetig tart a látványosság, ahol a korcsolyapálya, a Koriliget környékén is érdemes lesz időzni a látvány miatt. A Varkocs-szobornál a korábbi évekből már sokaknak ismerős hópelyhes játékot lehet kipróbálni, a Zichy ligetben pedig egy új, különleges élményt ígérő fényvetítést láthatnak az érdeklődők: a három királyok alakja nemcsak megmozdul a nézők szeme előtt, de 3D-s hatást is ad a Falvay Miklós médiaművész megálmodta látvány.

A hétköznapokon a Városház téri Adventi színpad a gyerekeké lesz december 7-től. Hosszú évtizedek hagyománya, hogy a város óvodásai, kisiskolásai – idén mintegy harminc csoport – elhozzák a fehérváriaknak az ünnepre készült műsoraikat: Mikulásváró, betlehemes játék, karácsonyi mese és dalcsokor – a gyerekhangok délelőttönként nemcsak a büszke szülők, nagyszülőknek szereznek örömöt, de megállásra késztetik a belvárosban járókat is. A Kisangyalok karát, a város énekelni szerető diákjaiból szervezett alkalmi kórust idén a járványhelyzet miatt élőben nem hallhatjuk, de a Fehérvár Televízió rögzíti a felhívásra jelentkezett énekkarok előadásait, így felvételről élvezhetjük majd a gyerekek hangját az utolsó adventi hétvégén.

A város sok intézménye szervez programokat az adventi időszakban, ezekről a www.fehervariprogram.hu   oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Az SZKKK a városi programok szervezője, emellett saját közösségi házaiban, tereiben a városrészek lakóihoz közel is várja az ünnepre készülődőket: Csalán, Kisfaludon, Felsővárosban és Feketehegy-Szárazréten kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a családok több alkalommal.

Az adventi szerda esték a jazz jegyében telnek majd: az Öreghegyi Közösségi Házban december 1-jén a Bacsó Kristóf Triad, december 8-án a Fekete-Kovács Kornél Quintet, a Fürdő sori központi épületben december 15-én a Coltrane Legacy, december 22-én pedig a Szőke Nikoletta Quartet koncertjét élvezheti a közönség. Az előadások a Magyar Jazz Szövetség „30 év jazz” sorozata részeként, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől elnyert pályázatnak köszönhetően valósulnak meg, minden alkalommal este 18 órakor kezdődnek, regisztrálni az SZKKK honlapján lehet. Ugyancsak adventi készülődésre és közös gyertyagyújtásra várják a történelmi Víziváros területén élőket szombati napokon, november 27-én, valamint december 4-én és 18-án. A programokról a Vízivárosi LISZI közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Püspökség programjairól Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató adott tájékoztatást.
Mint mondta, a Püspöki Palota Adventi Udvara az elmúlt 16 év alatt természetes része lett a Belvárosnak és a Városház térnek. A város őrzi és értéknek tartja a keresztény kultúráját, ennek alapját, a keresztény hitet szeretnék megerősíteni, hogy arra épüljön rá minden esemény. Úgy fogalmazott: „Szeretnénk arra irányítani a figyelmet, hogy adventet és karácsonyt nem magunknak készítjük, és nem pusztán önmagunkban éljük meg, hanem másoknak és másokkal együtt. Ez egyfajta tanúságtétel a keresztény szeretetünkről és küldetés a mai világban.

Az Adventi Udvarban kézműves és jótékonysági vásár
várja az érkezőket 10–19 óra között. Az udvar december 13–22-ig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát november 27-én, szombaton 16.30 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak műsorát láthatják – így lesz ez december 4-én, 11-én és 18-án is. Újdonság, hogy az Egyházmegyei Látogatóközpontban lesznek kézműves foglalkozások szombatonként a gyertyagyújtások előtt. Készülnek Jézus születésnapjára várakozó ajándékozással, hetente változó ünnepváró szelfifallal és mesesarokkal is.

Sinkovicsné Máté Hortenzia karitászigazgató helyettes
az adományozási lehetőségekről számolt be. Kiemelte: „Advent ideje arra is jó alkalom, hogy ne csak a közvetlen közelünkben élők, a családtagok, a barátok felé forduljunk nagyobb figyelemmel, hanem a rászoruló felebarátinknak is nyissuk meg a szívünket!” November 22-e óta tart a Katolikus Karitász adventi országos gyűjtése Tárjátok ki a szíveteket! mottóval, hogy könnyítse a rászorulók mindennapjait. A tartós élelmiszereket, játékokat az egyházmegyei karitászközpontokba és a plébániai csoportokhoz lehet eljuttatni. Az Angyalbatyu keretében játékokat, könyveket, pipereholmikat gyűjtenek, ezeket cipősdobozban lehet eljuttatni, ráírva, hogy milyen korú és nemű gyermeknek adható. A gyűjtőpontok listája az www.angyalbatyu.hu portálon található.

Az adventi programok ingyenesek, a rendezvények az aktuális időpontban érvényes jogszabályoknak, rendelkezéseknek megfelelően látogathatók. Kérjük, figyeljék a részletes programot a
www.fehervariprogram.hu honlapon és az SZKKK Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/fehervariprogram, ahol az esetleges változásokról is tájékozódhatnak!

(ÖKK, SZKKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2021-11-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This