Iskolákban népszerűsítették a Giro-t

Szerző: Media24

2022-04-21

Idén, május 6-án – a viadal történetében először – Magyarországon startol a világ második legnépszerűbb, legrangosabb kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia. A nemzetközi elitet is felvonultató mezőny május 6-án Budapestről indul és Fejér megyét, elsődlegesen Székesfehérvárt érintően, Esztergomon keresztül a visegrádi várhoz teker fel egy 195 kilométeres szakaszon. Székesfehérváron részhajrá lesz értékes pontokért. Ma fehérvári általános iskolákban népszerűsítették a versenyt és a kerékpározást.

Délelőtt a Kossuth Lajos Általános Iskolában, délután pedig a Németh László Általános Iskolában várták a gyerekeket. A programokat az ORFK és a Giro d’Italia szervezte, volt többek között KRESZ-pálya, bringa párbaj és interaktív közlekedésbiztonsági előadás is.

„Szeretnénk a kerékpározás népszerűsítése mellett a közúton való közlekedés biztonságát is hangsúlyozni. A biciklizés nagyon népszerű hazánkban és Európában az élmezőnybe tartozunk a minden napi kerékpárhasználók számában. A szabadidős és a versenyszerű kerékpározás pedig az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt. Ez köszönhető egy kicsit a Giro-nak is, illetve olyan versenyzőknek, mint Valter Attila, aki mellett több magyar versenyző is van már a nemzetközi élmezőnyben.” – mondta Kamuti Balázs, a Giro d’Italia Nagy Rajtjának vezetője.

Óriási lehetőség és élmény, hogy a Grande Partenza három szakasza Magyarországon lesz, érintve Székesfehérvárt is.” – mondta Mészáros Attila alpolgármester, aki arról is beszélt: az elmúlt években sokat tett a város azért, hogy a kerékpáros közlekedésre felhívják a figyelmet. „Kicsit sajnálom, hogy csak egy átmenő szakasz és egy részhajrá lesz Székesfehérváron, de úgy gondolom, így is nagy élmény lesz majd a verseny.”

Mint kiemelte, egyre többen használnak kerékpárt. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években az állami és az EU-s forrásokat is úgy tudták felhasználni, hogy az útfelújításoknál a kerékpáros infrastruktúrát is tudják javítani a városban. „Irányhelyes kerékpársávokat, felfestéseket vagy kerékpárutat építettünk. Idén is számos kerékpáros fejlesztés lesz Fehérváron: ilyen például a Zámoly és Kiskút út melletti kerékpárút megépülése, vagy a Palotai úti kerékpárút fejlesztése, és a déli összekötő út mentén is jó ütemben halad a 2.5 méter széles önálló kerékpárút építése.

A Budapest – Balaton kerékpárút városi szakaszainak kiépítéséhez komoly egyeztetéseken vannak túl a szakemberek. Hamarosan végleges lesz az útvonal és megépülhet a városon belüli szakasz is. Kisfaludnál a Fehérvárra bevezető szakasz és a Balatoni úton a Szabadbattyán felé menő szakasz építése is jó ütemben épül és hamarosan elkészül. Ehhez kapcsolódóan kerékpáros megállók, pihenők, kerékpáros pontok kialakításában is gondolkozik Székesfehérvár.” – mondta el Mészáros Attila. Hozzátette: egyre jobb és biztonságosabb megoldásokat találnak a közlekedési szakemberek a kerékpárosoknak, mert úgy látjuk, hogy sokan nem merik a kerékpárutakat használni és inkább sajnos a járdát részesítik előnyben, mert félnek a forgalomtól. Ez azonban egy közös „tanulási” folyamat kell, hogy legyen mind az autósok, mind pedig a kerékpárosok részéről.

(ÖKK / Media24)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-04-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami