Iskolai megemlékezések Fehérváron

Szerző: Media24

2021-10-22

Az október 23-i nemzeti ünnepet megelőzően több helyszínen idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A délelőtt folyamán az Ötvenhatosok terén, az ’56-os emlékkeresztnél és az ’56-os emléktábla előtt emlékeztek a hősökre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Tóvárosi Általános Iskola, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai.

A délelőtt az iskolai megemlékezésekkel az Ötvenhatosok terén kezdődött, ahol a Székesfehérvári SzC Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája idézte fel a 65 évvel ezelőtti eseményeket. Egy Pannónia gurult a térre, és hozta meg a forradalmi ifjaknak az ’56-os zászlót. A 10/C osztályosok történelmi visszatekintésében részletek hangzottak el az egykor Balatonfűzfőn élt veszprémi gimnazista, a tavaly elhunyt dr. Vajda Jenőné Németh Terézia naplójából. A megemlékezést követően dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő közösen helyezte el a koszorút.

1956-ban a magyar emberek az egész világnak mutatták meg, hogy a szív, az összetartozás és a haza mire is képes, emelte ki ünnepi beszédében Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója. A Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztje előtt az iskola diákjai igazi forradalmi hangulatot teremtettek, zenével, dramatizált jelenetekkel, korhű jelmezekben idézték fel a dicső és tragikus pillanatokat, emléket állítva a hősöknek. A nagy tapsot érdemlő előadást követően Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Lehrner Zsolt alpolgármester és Szili Csaba, a megyei közgyűlés képviselője koszorúzott az emléktábla előtt.

A délben kezdődő megemlékezést megelőzően dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő megkoszorúzta Keszei István emléktábláját a Zichy ligetben. A déli harangszót követően a 65 évvel ezelőtt a forradalom egyik fontos fehérvári helyszínén, a Hotel Magyar Király előtt adott ünnepi műsort a Ciszterci Szent István Gimnázium. Az „Isten ujja akkor ránk mutatott” című irodalmi összeállításban a 11/C osztályosok verssel, zenével, tánccal elevenítették meg az 1956-os forradalom és szabadságharc dicső és tragikus eseményeit. Az ünnepség zárásaként Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője főhajtás mellett helyezte el közösen a koszorút.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2021-10-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami