Innovációs díjat nyert Damniczki Balázs mestercukrász

Szerző: Media24

2023-03-08

Birsalma vegán szaloncukorral nyerte el a Magyar Édességgyártók Szövetségének 2022. évi Édesség Innovációs Díját Damniczki Balázs székesfehérvári mestercukrász. A különleges termék gyakorlatilag étcsokoládéba „öltöztetett” birsalmasajt, ami nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt. A díj átadására a Városháza kistanácstermében került sor.

A Szövetség azért alapította a díjat, hogy tagsága szavazatai alapján minden évben elismerje az előző esztendő során megjelent, innovációs szempontból kiemelkedő édességkészítői újítást. Azok munkáját szeretnék díjazni, akiknek a termékei ötvözik az édességkészítés legjobb hagyományait a jelen idők kihívásaival.

A Szövetség a Székesfehérváron készülő Damniczki birsalma vegán szaloncukornak ítélte az 2022. évi Édesség Innovációs Díjat. Az elismerés elnyerésének nem feltétele a szövetségi tagság, az édességek bírálata során a szakemberek nyitott szemmel igyekeztek körbenézni az országban.

„Azért dolgozunk, hogy az édességfogyasztás minél inkább a minőség irányába mozduljon el. Szubjektív, hogy ki mit szeret, azonban mindenképpen fontos, hogy egy termék minőségi alapanyagokból készüljön, az elkészítése pedig legyen innovatív.” – fogalmazott a díjátadón Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben a hazai édességgyártás kis- és közepes vállalkozásai megerősödtek, azonban az elmúlt három esztendő sajnálatosan nem volt egyszerű. A két év COVID beszerzési, szállítási akadályokat, míg a tavaly esztendő magas áremelkedést hozott, így sok vállalkozás került nehéz, túlélő helyzetbe. Ennek ellenére az látszik, hogy a hazai édességfogyasztás – bár nem éri el az európai átlagfogyasztás felét sem – stabil, érdemes a szektorba beruházni, innoválni és hosszú távon gondolkodni.

„A vásárlók egyre több alternatív, mentes terméket keresnek a különféle érzékenységek miatt. A vegán termékek – mint amilyen a nyertes szaloncukor is – nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Fontos, hogy az alapanyagok minél tisztább, ellenőrzött forrásból származzanak. Lehetőleg preferáljuk a magyar alapanyagokat, főleg a gyümölcsök esetében.” – hangsúlyozta Damniczki Balázs. Elmondta, hogy náluk a karácsonyi hangulathoz szorosan hozzátartozik a birsalmasajt, gyakorlatilag ezt ültették át szaloncukor formába. Nincs benne semmiféle kemikália, így citromsav sem. Először a saját kertjükből, majd egy siófoki termelőtől származó birsalmával és 58 százalékos kakaótartalmú, minőségi, belga étcsokoládéval dolgoztak. Fontos volt, hogy a vastag, intenzív gyümölcsös részre minél vékonyabb csokibevonat kerüljön.

A mestercukrász hangsúlyozta, hogy a frissesség miatt a szaloncukrok gyártása náluk novemberben kezdődik, a tartósítószer-mentesség okán pedig ezek a termékek körülbelül januárig őrzik meg a minőségüket. Így a birsalma vegán szaloncukorral sem terveztek hosszú távra, a frissesség megőrzése volt a lényeg az ünnepekre.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Szövetségnek a díjátadó helyi megrendezéséért és gratulált a díjazottnak. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan manufaktúrája van Székesfehérvárnak, amely komoly városmarketing értékkel bír. Balázsék régóta odaadóan és minőségi módon szolgálják a hivatásukat!” – fogalmazott, majd hozzátette, egy ilyen helyi vállalkozásnál fogyasztani dupla boldogság, hiszen finomságokat ehetünk, közben összejöhetünk, beszélgethetünk másokkal, ami az élet szép pillanatait jelenti.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-03-08

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami