III. András – Az utolsó aranyágacska: indulnak a próbák

Szerző: Mátay Balázs

2022-08-07

Az idén augusztus 19. és 21. között zárul egy páratlan történelmi sorozat: utolsó epizódjához érkezett az Árpád-házi királyaink életét és uralkodóvá koránázásuk körülményeit bemutató Koronázási Szertartásjátékok. A finis egészen páratlannak ígérkezik, hiszen a korábbi kilenc előadás összefoglalása is lesz egyúttal. A III. András – Az utolsó aranyágacska című szertartásjáték próbái hétfőn indulnak.

A szereposztásban felfedezhetjük a korábban rendszeresen szereplő Mihályi Győző nevét, mint ahogyan a Vörösmarty Színház törzsgárdáját is: Sághy Tamás, Závodszky Noémi, Sarádi Zsolt, Varga Lili, Ballér Bianka, Varga Gabriella ugyancsak nem először lesz részesen a remek produkciónak, de korábbi királyként visszatér erre az előadásra Lábodi Ádám is. A rendező-forgatókönyvíró természetesen Szikora János lesz, aki ezt az egész sorozatot anno megálmodta és színpadra vitte.

2013 óta többek között Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András és IV. Béla élete elevenedett meg a színpadon több száz szereplővel, az előadásokat az elmúlt években majdnem százezer néző tekintette meg. A színészek és a székesfehérvári táncosok mellett újra a színpadon lesznek a Rákóczi Szövetség által szervezett határon túli diákok, akik helyi tehetségek társaságában 2017 óta rendszeresen részt vesznek a koronázási szertartásjátékokon.

Ami a záró történetet illeti:

A Magyar Királyság a XIII. század végére belső viszályai miatt a káoszba süllyedt, és kormányozhatatlanná vált. IV. (Kun) Lászlót bérgyilkosok megölik, és nincs utód a királyi családban. Ki lesz az, aki rendet csinál ebben a zűrzavarban? Önjelöltek persze akadnak szerte Európában, de az ország sorsáért aggódó főurak és Lodomér érsek másban látják a remény csillagát. Hazahívják Velencéből II. András halála után született fiának gyermekét. Andrásnak hívják őt is, mint a nagyapját. Nagy tervekkel érkezik. Küldetése: megkísérelni a lehetetlent. Érvényesíteni a jog által szabályozott rendet egy olyan királyságban, amit tömören csak így jellemeznek: az ököljog országa. A Koronázási Szertartásba foglalt Árpád-házi királylegendák lezáró darabja ennek a küldetésnek a megrázó és felemelő története.

Maga a szertartásjáték nem búcsúzik, a tervek szerint folytatódik a következő években is, ám már nem a Nemzeti Emlékhelyen, a fehérvári Romkertben, hanem más helyszínen, helyszíneken, de ebben még végleges döntés nincs.

Szereposztás, jegyrendelés, itt:

Szereposztás (vorosmartyszinhaz.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-08-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami