Hírnév, díjátadóval

Szerző: Media24

2021-09-11

Premierrel és díjátadóval indult a Vörösmarty Színház 2021/22-es évada szombaton este. Közel egy év kényszerszünetet követően ma ismét megtelt a színház nézőtere, és mind a közönség, mind a színház dolgozói izgalommal várták, hogy felgördüljön a függöny és a Fame musical premierjével elkezdődjön az új évad. A bemutató előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket és átadta az idei „Pro Theatro” Civitatis Albae Regalis díjat, amelyet idén Rácz Mária igazgatói titkár vehetett át.

Hosszú idő, sok munka és áldozat után szeptember 11-én a nagyközönség előtt is bemutatta a Vörösmarty Színház a Fame című musicalt. Óriási várakozás övezte a világhírű darab bemutatóját, hiszen Hargitai Iván csapata elementáris erejű előadást alkotott, a rendező újfajta megközelítéssel állt a világhírű musicalhez. Nemcsak a szereplők, a színház munkatársai, hanem a közönség is izgatottan készült a mai estére, hiszen a koronavírus-járvány miatt közel egy évig nélkülözniük kellett az életükből a színházat.

Mielőtt azonban felgördült volna a függöny, ünnepi pillanatok részesei lehettek a Vörösmarty-bérlettel rendelkezők és a premierre érkezett vendégek. Dr. Szikora János igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester érkezett a színpadra, hogy a közönséget köszöntsék és átadják az idei „Pro Theatro” Civitatis Albae Regalis díjat, amelyet idén Rácz Mária igazgatói titkár vehetett át.

Mint a méltatásban elhangzott: Rácz Mária 2009 óta a Vörösmarty Színház munkatársa, a székesfehérvári színházi élet szervezésének meghatározó alakja. Több mint 10 éve igazgatói titkárként segíti a vezetőség munkáját, összefogja az egyes szakterületek tevékenységét. Feladatát körültekintően, nagy szaktudással végzi. A 2016/17-es évadban elnyerte az „Évad nem művész állományú dolgozója” díjat, amelyet a Színház társulatának tagjai minden évben titkos szavazást követően ítélnek oda az általuk arra legérdemesebbnek tartott munkatársnak. A Székesfehérvár színházi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat adományozott Rácz Máriának.

A díjátadót követően aztán felgördült a függöny, és elkezdődött a Fame bemutatója. A 2021/22-es évad aztán folyamatosan tartogat meglepetéseket. Szeptember végén a tavalyi kényszerű leállás miatt meghiúsult ősbemutató következik. Az ember tragédiája 2.0 grandiózus színház- és irodalomtörténeti vállalkozás, Madách Imre klasszikusának folytatása Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál tollából, a teljes társulat közreműködésével, négy rendező, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János rendezésében.

Októberben négy bemutatóval készül a színház. Elsőként Csukás István utolsó színpadi műve, a Diótörőcske ősbemutatója debütál. Kerkay Rita és alkotócsapata egy olyan mesevilágba kalauzolja el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, ahol minden varázslat megtörténhet, a mese életre kel, a „Mi szívünk együtt dobog”. A Nagyszínházban a hónap végén A búsképű lovag, Don Quijote De La Mancha szörnyűséges kalandjait és gyönyörűszép halálát mutatja be a társulat Bagó Bertalan rendezésében, Andrássy Máté főszereplésével. A kisszínpadok is újra életre kelnek: október közepén a Werner Schwab: Pisztácia és mogyoró című előadás premierje lesz Zsótér Sándor rendezésében. A megújuló Pelikán Fészekben pedig Háy János briliáns műve, A cégvezető elevenedik meg Sághy Tamás tolmácsolásában.

(ÖKK, Fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2021-09-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This