Hetedhét Játékfesztivál Fehérváron – segíts te is a babáknak!

Szerző: Mátay Balázs

2024-05-02

Május utolsó vasárnapja évtizedek óta a gyermekeké Magyarországon. Székesfehérvár Önkormányzata ennek megfelelően ezen a napon, sőt, az egész hétvégén a kislányok és kisfiúk, valamint a kicsit nagyobbacska ifjú hölgyek és urak kedvében jár számos kiváló programelemmel a Hetedhét Játékfesztivál keretein belül. Nem kivétel az alól az idei esztendő sem: május 25-én és 26-án újra a játék, a mókázás és – ez teljes mértékben fehérvári specialitás – a Hétpróba lesz  főszereplő a Belvárosban. Ezúttal a játékmúzeumban lakó babák szorulnak majd a kis próbázók segítségére. A játékfesztivál eseményeiről Róth Péter alpolgármester, dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője és Sábián Anna, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársa számolt be sajtótájékoztató keretében a média munkatársainak.

– Május utolsó hétvégéje hagyományosan a gyermekeké Székesfehérváron. Szerencsére idén ismét kétnapos Hetedhét Játékfesztivált tudunk tartani. Köszönöm a Játékmúzeum és az SZKKK programszervezőinek munkáját, hogy ismét egy nagyszabású fesztiválhétvégével, remek programokkal szolgálhatunk a legfiatalabb fehérváriaknak. Remélem, hogy sem szomorú baba, sem pedig szomorú kisgyermek nem marad Székesfehérváron. – mondta Róth Péter alpolgármester, utalva a Hétpróba koncepciójára is, egyben szeretettel invitálva mindenkit a május végi eseményre.

A szervezők célja is az, hogy a fesztiválra érkező gyermekek vidámak legyenek, és hogy a Hétpróba története során kezdetben szomorú babák is végül felviduljanak – erősítette meg dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője, megköszönve az önkormányzat támogatását az immár egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvényhez. „Ezalatt a tíz év alatt kialakult már a programsorozat hagyománya, menetrendje. Három fontos alappillére van a Hetedhét Játékfesztiválnak: a színpadi programok, az utcai játékelemek és a Hétpróba – ez utóbbi nagyon szervesen kapcsolódik a Hetedhét Játékmúzeumhoz és annak gyűjteményéhez. Most is a kiállításból inspirálódunk, az itt látható tárgyakra épül az a történet, amellyel játszani hívjuk a gyermekeket, a családokat.” – kezdte dr. Nagy Veronika, elmesélve a mindkét napon, akár több részletben is teljesíthető Hétpróba kerettörténetét.

Angelika baba szomorú: egy telefonbeszélgetést véletlenül meghallva azt hiszi, hogy „anyukájuk”, a muzeológus elhagyja őket. Ezért aztán a babák összefognak, és lázas szervezkedésbe kezdenek, hogy maradásra bírják. Ehhez azonban a Hétpróbán résztvevő gyerekek segítségére is szükség van. A hétpróbázók a feladatok között találnak éneklős és babaöltöztetős kihívást, segíteni kell a restaurátornak a sérült babák gyógyításában, rendet kell tenni a bababútorok között, de a papírszínház kulisszái mögé is beleshetnek a vállalkozó kedvűek. A játékhoz szükséges menetlevelet a Városház téren kapják meg a résztvevők. A Hétpróbában azért is érdemes részt venni, mert aki legalább egy pecsétet megszerez, az a Rotary Klub jóvoltából kap egy finom jégkrémet – aki pedig az összes feladatot sikeresen teljesíti, belépőt kap a Hetedhét Játékmúzeumba és a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba.

A Hetedhét Játékfesztivál igazi paradicsom a gyerekeknek, akik ebben az évben is rengeteg játékot próbálhatnak ki a Városház téren és a Fő utcán – ezeket Sábián Anna, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársa ismertette. Lesz Molyolda a régmúlt játékaival, Zuggó Ládavasút, Paprika Jancsi csúzlizdája, Tudor táblás játékok, Bóbita Lovagi Torna – hogy csak néhányat említsünk a sok közül, de lesz mód kézműveskedésre is, hiszen jönnek a Magyar Hagyományőrző Faművesek. A hangszersimogatóban ismert és kevésbé ismert hangszereket lehet kipróbálni, a legóépítésben pedig versenyezni is lehet, így a kisebbek és a nagyobbak is biztosan találnak kedvükre valót a választékban.

Ahogyan azt megszokhattuk, sokszínű, nagyon igényes színpadi műsor várja a közönséget. A fesztivál nyitányára, szombaton 10 órára a Szárnyas sárkányok gólyalábasai csalogatják majd a közönséget, és mókáznak is egy jót a Városház téren. A színpadi programokat a Magyar Népmese Színház kezdi az Az aranytollú madár című előadással, kettőtől Varró Dániel és Molnár György érkezik a Gyereknapi hetvenkedő című műsorral, négykor a Csimota zenekar veszi birtokba a színpadot, a napzáró produkció pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar családi koncertje lesz. Vasárnap tízkor a Fehérvári Fúvószenekar és Kamarás Emese interaktív klasszikus zenei koncertjével indul a színpadi műsor, kettőkor a Kabóca Bábszínház várja a nézőtérre a gyerekeket a Miaú és Vau című előadásra, négykor a MárkusZínház Az égigérő fa című előadását élvezheti a közönség, hattól pedig Szalóki Ági és gyermekzenekara koncertje kínál színvonalas szórakozást a kicsi és nagyobbacska látogatóknak.

A rendezvény állandó programja a Hozd el kedvenc játékodat!, amelyben fotók készülnek a kis látogatókról, és a kedvencükhöz kapcsolódó történetet is megörökítik a múzeum munkatársai. A Hétbolha játékcserebere keretében gyűjtött játékokat ebben az évben is az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

A Hetedhét Játékfesztivál részletes programja a www.fehervariprogram.hu oldalon olvasható.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-05-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Újra virágos lesz a Belváros

Újra virágos lesz a Belváros

Idén ismét virágkompozíciókat csodálhatunk a belvárosban Pünkösd alkalmából: az Országalma és a Szent István-emlékjel...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami