Hermann – 110 év zene

Szerző: Media24

2024-03-16

Gálahangversennyel ünnepli alapításának 110 éves évfordulóját a Hermann László Zeneiskola. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban március 20-án, szerdán 18 órakor kezdődő koncerten szólisták, kamaraformációk és az iskola zenekarai is fellépnek. A tavaszi időszakban az iskola életét érintő jeles évfordulók között szerepel a 40 éves Népzenei Tanszak ünnepe is – tájékoztatott Király István, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény főigazgatója.

Ünnepekben gazdag a 2023-as és a 2024-es év is a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény életében. A zeneiskola 110, a „konzi” 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit és 40 éves a Népzenei Tanszak, amely az országban vidéki állami iskolákat tekintve elsőként Székesfehérváron alakult meg zeneiskolai keretek között. „Vajon Fricsay Richárd gondolta, hogy 110 év múlva itt ülünk abban a zeneiskolában, amit ők alapítottak és beszélgetünk arról az időn és korokon átívelő intézményről, amelyben évről évre egyre többen ismerhették meg a hangszerek csodálatos világát és váltak zeneművelő,- szerető és -értő emberré?” – teszi fel a kérdést Király István, az intézmény főigazgatója, akivel a jeles évfordulók kapcsán beszélgettünk azokról az eseményekről, amelyeket a „születésnapok” kapcsán szerveznek.

Egy rövid történeti visszatekintésben idézi fel az indulás körülményeit: Székesfehérváron már az 1900-as évek elején felvetődött az igény egy zenei képzőintézmény megalapítására. A közösség összefogásának köszönhetően 1913. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a Zeneiskola a Petőfi utca 1. számú ház emeletén. Az intézmény Hermann László hegedű- és orgonaművész, zeneszerző, okleveles középiskolai énektanár vezetésével, 107 növendékkel kezdte meg működését zongora, hegedű és magánének szakon Ma már 33 főtárgy közül választhatnak a beiratkozók és az alapfokú művészetoktatási intézménybe, azaz a zeneiskolába járók száma meghaladja a 800 főt – teszi hozzá.

A több mint száz év alatt három épület adott otthont a zeneiskolának. A Petőfi utcát követően 1933-tól – kisebb megszakításokkal – fél évszázadon át a Hiemer-házba, majd 1989-től az egykori pártbizottság Városház téri székházába jártak és ebbe az épületbe járnak ma is mindazok, akik a hangszeres tudás birtokosaivá szerettek volna válni. Az egyre bővülő tanszakoknak köszönhetően egyre több versenyen vettek részt kiváló eredményekkel a zeneiskolások. A megmérettetések sorában kiemelkedő helyet foglal el az iskola által közel öt évtizede indított Zeneiskolai Kamarazenei Fesztivál.

„Büszkék vagyunk elődeinkre, hiszen az iskolában folyó kiváló szakmai munka eredményeként, hazánkban Budapest után elsőként Székesfehérváron alakult meg zeneiskolai keretek között a Népzenei Tanszak, majd 1994-ben elkezdődött a középfokú képzés, a zeneművészeti szakközépiskola. Az idei tanévben 65 diák tanul a konziban. Az is nagy öröm számunkra, hogy egyre több egykori tanítvány, zeneiskolás választotta a művészi pályát és sokan vagyunk, akik zenepedagógusként visszatértünk az alma materbe. Ez az ünnepi tanév, a hangversenyek, a közösségi események lehetőséget adnak arra, hogy ismét találkozzunk egykori tanítványokkal, pedagógusokkal és hogy a mostani zeneiskolások bemutathassák tudásukat.” – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy mindenkinek szeretnének lehetőséget adni a bemutatkozásra.

„A művészet és a kultúra közvetítése nem a szoba négy falának szól, ezért is fontos, hogy minél több alkalmat teremtsünk a diákjainknak, hogy színpadra álljanak. Az országos versenyek, találkozók, szakmai kurzusok kiváló visszajelzések a szakmai előrehaladásról. Nagyon fontosak az iskolai koncertek, amelyek megerősítést adnak a diákjainknak, és a hermannosok rendszeresen fellépnek Székesfehérvár kulturális eseményein, ünnepein, de láthatjuk és hallhatjuk őket jeles napokon, így a zene világnapján vagy éppen advent időszakában is.”

A Hermann – 110 év zene gálahangversenyt március 20-án, szerdán rendezik meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A 18 órakor kezdődő koncerten a kamaraprodukciók mellett bemutatkoznak a fúvós és a vonós zenekarok, valamint a tanszakok.

(ÖKK)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami