Határon túli magyar óvodáknak segítettek

Szerző: Media24

2021-12-04

A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

Az ökumenikus karitatív esemény tavaly elmaradt, idén a védelmi szabályok betartásával ismét megrendezték a határon túli magyar óvodákat támogató estet. Az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Est teljes bevételével Szlovákia első egyházi óvodáját, a felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták. Az est elején bejelentették, hogy az összefogás szép példáját élhettük meg ismét városunkban, hiszen több száz cipősdoboz ajándékot vitt a Pusztinai Magyar Házba Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője. A csomagok a Városgondnokság és a Médiacentrum támogatásával jutottak el Pusztinába.

A pénteki jótékonysági esten színvonalas műsort láthatott a közönség, fellépett többek között a Misztrál Együttes, a Duna Művészegyüttes szólistái, Nyisztor Ilona csángó népdalénekes, Beeri Barnabás zongoraművész, Szlama László népzenész, Bergics András előadóművész, valamint a MusiColore Énekegyüttes is. A rendezvény fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, valamint Steinbach József református püspök voltak.

„Megvan a karácsony hangulata, öröme, de az ember többre van hivatva, mint hangulatokra, mint apró jótettekre, mint az élet bizonyos időszakaira megélt jóságra. Az ember hivatása jobbá tenni a világot, Isten erre adott küldetést, ezt a feladatot kaptuk tőle. Ezen az estén erre próbálunk példát mutatni. Ökumenikus módon gondolkodva, református és katolikus, keresztyén és keresztény testvérek oly módon próbáljuk ezt megélni, hogy szeretnénk valami maradandó módon segíteni. Nem tudjuk a világot megváltani, de parányi szeretetünkkel, gesztusunkkal, adományainkkal tudjuk segíteni azoknak az életét, akik felnövekedve magyar gyerekek, majd felnőttek lesznek és akik magyar hagyományt követnek, magyar lélekkel és szívvel” – fogalmazott köszöntőjében Spányi Antal püspök.

Az esten köszöntötte a résztvevőket Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke is, majd  Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész mondott áldást. A Bácskossuthfalvi Református Egyházközség több mint 15 évvel ezelőtt alapított óvodát, melyet sok küzdelem árán sikerült elindítania és fenntartania a közösségnek. Az óvoda helyzetét megnehezítette, hogy a településen élők sokáig nem értették, miért fontos egy egyházi intézmény a régióban. Ennek ellenére a református lelkész azt vallja: „az egyház öröksége az oktatás, mely az is marad, ameddig erőszakkal el nem veszik”.

Szlovákia első egyházi óvodáját, a felvidéki, párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvoda 1995-ben kezdte meg működését. Indulásához a várostól semmi segítséget nem kapott, végül a papírgyári bölcsődék megszűnése miatt beköltözhettek egy rossz állapotú épület két helyiségébe. A Járási Tanügyi Hivataltól a kiürített óvodák lekopott bútorait egy évi használatra kapták meg, a játékokat, a szükséges eszközöket a szülők hordták össze. Mégis, már 26 éve fennáll az intézmény, amelynek működéséhez nagy segítség az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Est bevétele.

A jótékonysági est zárásaként bejelentették, hogy az idei gála is sikerrel zárult, összesen 937.000 forint támogatás gyűlt össze a kedvezményezett óvodák javára.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2021-12-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami