Görög Istváné idén a Szent István Emlékérem és Díj

Szerző: Mátay Balázs

2021-08-16

A Szent István Emlékérem és Díj átadása az augusztusi ünnepkör egyik legrangosabb eseménye Székesfehérváron, amit hagyományosan a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendeztek meg. Az idei évben dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezetője, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör országos és Székesfehérvári Szervezetének alelnöke vette át az elismerést Spányi Antal megyéspüspöktől, aki azt fogalmazta meg köszöntőjében, hogy a Szent Istváni örökséget felelősséggel és komoly, elszánt feladattudattal lehet csak felvállalni, ahogy a díjazottak példája mutatja. A laudációt Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta el, kifejezve: az ezredes erős hittel, erős akarattal végzi munkáját, amely szemlélet nélkül a honvédség nem tud működni.

Megtelt ma a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház színházterme az Államalapító Szent István Emlékérem és Díj átadó ünnepségén, amelyen dr. Görög István nyugállományú ezredes munkáját ismerték el.

Spányi Antal megyéspüspök, a kuratórium elnöke köszöntő beszédének felütésében a Megyeháza előtti lovasszobrot idézte fel a hallgatóság számára: a szent király személyét és alakját, az akarat, a méltóság, az elhivatottság, az elszántság, az abszolút tekintély, az igazság és a kötelességtudat letéteményesét, megtestesítőjét. A csodálat kifejezése helyett arra hívta fel a figyelmet, hogy az utókor vállalja fel a Szent István-i hitvallást, küldetést és felelősségtudatot a helytállásban: „Kell, hogy felelős magyarok legyünk! (…) Fel kell ismerni a feladatomat. Itt és most, ebben a környezetben, ezekkel a kihívásokkal és harcokkal teli világban. Ma, amikor a magától értetődő, természetes alapigazságok is sokak által megkérdőjeleződnek, és amikor az igaz és a hamis oly közel kerül egymáshoz, hogy komolyan kell venni minden állítást, hogy a jót megtartsuk, és a hangzatos, de csábítóan hamisat elutasítsuk! (…) És ma is ki kell tartani, nem lehet belefáradni, nem lehet a nagyobb hang előtt magunkat megadni. Az igazság tudatában, igazunk meggyőződésével a szívünkben Nagyboldogasszony oltalmában ki kell tartani! (…) Ilyen az a jellem, amely éli a változó világban életét a Szent Király értékrendje szerint. Erre vagyunk meghívva! Ezt megérteni, és ezt megélni feladat, de tisztesség is! És felelősség, melyre példát Szent István ad nekünk.” – fogalmazott Spányi Antal a díjazottak példájáról. Dr. Csurgai Horváth József jelentette be, hogy a kuratórium egyöntetű döntése alapján dr. Görög István a díjazott 2021-ben, majd Spányi Antal és az alapítvány képviselői átadták az elismerést.

A laudációt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta el. Kiemelte, hogy 2021-ben az első olyan személy kapta meg az elismerést, aki katona múlttal rendelkezik. Azt mondta, a nyugállományú ezredes ugyan befejezte a katonai hivatását, de valójában soha nem vonult nyugdíjba, mert a honvédségért, a katonákért, a honvédség és a civil társadalom kapcsolatáért küzd és harcol. A miniszter felidézett néhány gondolatot a felterjesztésből: „Fiatal tisztként és később katonai vezetőként is erős jellemű, szilárd akarattal bíró személyiségként hívta fel magára a figyelmet, és azóta is így tiszteli őt környezete. Mindig előre tekintő, cselekvő alkat, aki nem elégszik meg a tegnap sikereivel, folyamatosan kezdeményez, többet és jobbat akar. Nemcsak elgondolásokat, kitörő ötleteket fogalmaz meg, de azok megvalósítását nehéz akadályokon át is kemény munkával, elszánt kitartással kész és képes keresztülvinni. Odaadása, hite, és meggyőződése szerinti értékekhez elszánt kötelessége és munkabírása nagyszerű eredmények elérésére tette őt képessé.” – idézte, és azt mondta, hogy ha nem tudta volna, kiről szólnak a gondolatok, akkor is felismerte volna általuk Görög István személyét. 43 évvel ezelőtt augusztus 20-án esküvel fogadta, hogy az országot és a magyar embereket egész életében szolgálja; a Kormány számára elsődleges fontosságú az ország, az emberek biztonsága, amit csak erős hittel, erős akarattal lehet megvalósítani, fejezte ki.

Ahogy a méltatásban áll, Görög Istvánnak köszönhető, hogy Székesfehérváron elindult a honvédség és a társadalom kapcsolatának szorosabbá fűzése, mára kialakult kiváló együttműködése: „A magyar honvédség nem működhet olyan emberek nélkül, akik ezt a szemléletet fel nem karolják.” – fogalmazott. Magyarország legjobb, legaktívabb Honvédség és Társadalom Baráti Körét működtetik, hatalmas munkát végzett a fiatalok honvédelmi nevelésében, és óriási értéket hozott létre a pákozdi Katonai Emlékparkkal, ahol végiggondolhatjuk mindazt, hogy mit tettek a hősi, bátor szellemben élő katonák és polgári személyek ezért az országért: szükségünk van olyan emberekre, akik ezt felkarolják, akik ezt végzik, és akik ennek az élére állnak, fogalmazott Benkő Tibor. „Ez az ügy jó úton halad, szükségünk van erre az irányra, erre az útra, amit Szent István királyunk jelölt ki Magyarország és a magyarok tekintetében, és szükségünk van olyan emberekre, akik ezen az úton vezérlik, irányítják ezt a munkát.” – zárta gondolatait, majd megköszönte az áldozatos munkát, az odaadó és felelősségteljes gondolkodást a díjazottnak, a családnak a támogatást, a biztos hátteret. Továbbá köszönetet mondott a városnak, az egyháznak és a kuratóriumnak, hogy egy katonát díjaznak idén az elismeréssel.

Dr. Görög István ezredes az életpályájáról bemutatott kisfilmet követően fogalmazta meg gondolatait, a megtiszteltetést és a köszönetet kifejezve: „Katona vagyok holtomig – erre utalt miniszter úr is, és én ezt valóban így is érzem. Sok tekintetben nehéz ember vagyok, igen nehéz ember vagyok. (…) De úgy érzem, hogy a feladatok elvégzésén nem spórolhatok. A munkát pedig – ahogy egyszer élt apósom mondta – nem dicsérni, hanem végezni kell. Ennek megfelelően mindenkitől, magamtól és környezetemtől is megköveteltem. Közös erővel végeztük el, amit közösen el kellett végezni.” Azt mondta, a díj nem egy végállomás jelzése számára: amíg igény van a munkájára, folytatni szeretné. Az elmúlt évtizedek alatt sok olyan emberrel dolgozott, akik ma már nem vehettek részt az ünnepségem, és akik közül többen a koronavírus-járvány áldozatai lettek: beszéde végén a díj jelentős részét a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért javára ajánlotta fel.

A Helyőrségi Zenekar meglepetés műsorszáma az ünnepség végén a KEMPP indulója volt, a Pákozdi toborzó, amit a szerző, Ruff Tamás, a zenekar vezetője Görög István ezredes felkérésére írt.

Az ünnepségen részt vett Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese, a város alpolgármesterei, országgyűlési képviselői, a megyei és városi képviselők, tisztségviselők, az egyházi intézmények, a közintézmények, a rendvédelmi szervek, a társadalmi szervezetek vezetői. Részt vett továbbá a díj és az alapítvány alapítója, Dr. Gógl Árpád, valamint a korábbi kitüntetettek és az alapítványi kuratórium tagjai.

(ÖKK, fotó: Molnár Artúr)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2021-08-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This