Gázpalackok robbantak fel a tűzben Székesfehérváron

Szerző: Media24

2023-11-07

Családi házzal egybeépített melléképület tároló helyisége gyulladt ki november 6-án reggel Székesfehérváron. A melléképületben nagy mennyiségben felhalmozott limlom, tűzifa, kukoricacsutka, valamint a vegyes tüzelésű kazán környezete égett. Az oltási munkálatok közben két propánbutángáz-palack felrobbant, amelynek következtében a padlásfeljárón át a tűz átterjedt a cserépfedésű tetőszerkezete és a tetőtérben tárolt használaton kívüli bútorokra, faanyagra. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók két oldalról víz- és habsugarakkal fojtották el, a gyors beavatkozásukkal a lakórészt megmentették a tűztől.

Az utómunkálatok részeként a kigyulladt tároló melletti helyiségből további két propánbutángáz-palackot vittek ki a tűzoltók. Személyi sérülés nem történt. A tűzesethez a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is vonult.

Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka a fűtési szezonban történt. A fűtőeszközök hőtermelő berendezések, többségük lánggal működik. Hibás telepítésükből, nem megfelelő használatukból, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

A fűtési szezon alatt nemcsak a kéményeink és a tüzelő-, fűtőberendezéseink biztonsága fontos, hanem kiemelten oda kell figyelnünk az éghető anyagok tárolására is. A tűzifát ne abban a helyiségben tároljuk, ahol a fűtőberendezés van, különösen ne a kazán, a kandalló, a kályha közvetlen közelében. Figyeljünk rá, hogy a kazánajtó mindig csukva legyen, ne hagyjuk nyitva résnyire sem, mert egy kipattanó szikra, zsarátnok könnyen tüzet okozhat, ezért is fontos, hogy a kazánok, kályhák, kandallók közelében ne legyen éghető anyag. Fapadlónál tegyünk a kandalló, kályha elé parázsfelfogó tálcát. Előfordul, hogy a látszólag kihűlt, ám belül még izzó hamut öntik a tárolókba, ami szintén tüzet okoz.

(Katasztrófavédelem)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2023-11-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami