Folytatódik az Arany János Iskola felújítása

Szerző: Media24

2022-07-20

Folytatódik a Székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújítása. A második ütemben a villamoshálózat és a gépészet újul meg, valamint liftet is kiépítenek, ezzel teljesen akadálymentessé válik a Szekfű Gyula utcai épület – jelentették be sajtótájékoztatón.

Az Arany János Iskola épülete 1928-ban létesült Téli Gazdasági Iskolaként. Az épület a második világháborúban hadikórházként, az 1950-es évektől orosz iskolaként, majd az 1980-as évektől kisegítő iskolaként működött. Időközben számos átalakításon átesett már, de tervszerűen, komplett felújítását hosszú évtizedeken keresztül nem végezték el.

Több mint másfél éves tervezői munka után, a 2020 februári munkaterület-átadással kezdődött el a nagyszabású rekonstrukció, melyhez mintegy 600 millió forintot biztosít Székesfehérvár Önkormányzata, az épület tulajdonosa. Kevesebb mint egy év alatt, határidőre elkészült az első ütem, a homlokzatfelújítás és a tetőcsere. Sikeres közbeszerzést és a július 18-i, hétfői munkaterületátadást követően a napokban elindul a második ütem – hangzott el az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, a II. ütemben megújul az épület teljes villamoshálózata és gépészete, illetve beépítenek egy liftet, mellyel az egész épület akadálymentessé válik. Augusztus 24-ig elkészül a konyha, az étkező és az irodai blokk, hogy zavartalan legyen a tanévkezdés.

Székesfehérvár Önkormányzata biztosítja a bruttó 304 milliós felújítási költséget, ami része a Közgyűlés által évekkel ezelőtt jóváhagyott 600 milliós keretnek. „Az összeget időarányosan, a Székesfehérvári Tankerület igényei szerint biztosítjuk. A támogatás nagyon jó helyre kerül, hiszen az épület nagyon szép, a pedagógusok pedig kiváló munkát végeznek. Szeretnénk, hogy az ide járó több száz gyermek minőségi körülmények között tudjon tanulni, a munkatársak pedig dolgozni.” – mondta Mészáros Attila, majd hozzátette, a második ütemmel a 600 milliós keret véget ér, azonban van remény arra, hogy a Tankerületen keresztül, állami beruházással a későbbiekben a nyílászárókat is kicserélik.

Török Szabolcs, a Székesfehérvár Tankerület igazgatója köszönetét fejezte ki az Önkormányzatnak, mint mondta, a felújítással jó döntés született. A látványos részek, a homlokzat és a tetőszerkezet már elkészült. Most a kevésbé látványos, ám a diákok és a pedagógusok mindennapjai szempontjából sokkal fontosabb részek következnek, melyek elengedhetetlenek a mai modern pedagógiai módszertanhoz. Az igazgató köszönetét fejezte ki a pedagógusok konstruktív hozzáállásáért. A felújítás részben bentlakással történik, így igény szerint átmenetileg a közeli Barátság házában kijelölt tantermekben is tudnak tanítani.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető köszönetét fejezte az Önkormányzatnak, a Tankerületnek és az intézmény további konstruktív hozzáállásáról biztosította a tulajdonost és a fenntartót. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a jól működő kapcsolat az intézménnyel továbbra is fennmarad.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-07-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami