Folyamatosan zajlik a közvilágítás korszerűsítése Fehérváron

Megkezdődött – és várhatóan még év vége előtt be is fejeződik – Székesfehérváron a közvilágítási berendezések korszerűsítése. A város teljes területén több mint 11 ezer lámpatestet cserélnek LED-esre, így a működtetés üzembiztosabb lesz és a fogyasztás is a felére csökken. Szerda reggel sajtónyilvános eseményen ismertették a részleteket.

Május 22-én Maroshegyen kezdődött a Székesfehérvár közigazgatási területén működő, közterületi közvilágítási berendezések korszerűsítése. A 11.171 darab közvilágítási berendezés cseréje az év végéig valósul meg. A régi lámpatesteket Roneko Kft. munkatársai a várost járva folyamatosan cserélik és új, LED-es lámpákat szerelnek fel a helyükre. Mindezzel jelentős energia-megtakarítást lehet majd elérni. A lámpatestek jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után közel a felére, 629 kW-ra csökken úgy, hogy a fényerő közben nem változik. Az éves fogyasztásban ez 5,6 millió kWh helyett 2,4 millió kWh-t jelent.

Szerdán reggel az emelőkosaras autók a Tóvárosi lakónegyednél folytatták a munkát, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, valamint Csákberényi-Nagy Ignác Attila, a Roneko Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást a nagyszabású fejlesztésről.

Nagyon nagy szükség van erre a cserére környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontból – nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András polgármester, hiszen tavaly szinte egyik pillanatról a másikra 400 millió forintról 1,5 milliárdra ugrott a közvilágítás éves költsége Székesfehérváron. „A lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján az MVM ESCO Urban és a Roneko Kft. nyerte el ezt az egész város területét érintő munkát. Egy olyan finanszírozási konstrukció került meghatározásra, amelyben tíz év alatt fogja a város megfizetni a körülbelül az 1,9 milliárdos fejlesztés költségét. Egy jelképes összegért pedig tíz év múlva a város tulajdonába fog kerülni valamennyi lámpatest. A korszerű lámpatestekkel közel 60%-os megtakarítás lesz elérhető.” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, a munkálatokat tervezetten még az év végéig befejezik, a kivitelező ezen időszak alatt heti lebontásban adja majd meg, hogy a város melyik pontján kell számítani a cserére – erről a lakosság is folyamatosan tájékoztatást kap majd. A fejlesztésnek köszönhetően 2024-ben kevesebb, mint a jelenlegi fele lesz majd a fehérvári közvilágítás energiafogyasztása, ami sok százmillió forint megtakarítást jelent.

Folyamatosan érkeznek a LED-es lámpatestek Székesfehérvárra – mondta el Bozai István városgondnok, a közvilágítást üzemeltető Városgondnokság vezetője. A szakemberek mindig napközben, a csúcsidőszakok figyelembevételével dolgoznak majd, a legforgalmasabb útszakaszokon – például a Balatoni úti felüljárón – pedig egy hétvégi napon szeretnék az újakra lecserélni a közvilágítási berendezéseket. Az emelőkosaras autókon dolgozók minden esetben próbálnak majd úgy megállni, hogy egy sávot szabadon hagyjanak a forgalom számára. Mint elhangzott, ahol szükséges, ott a lámpaoszlopok kábeleit is korszerű darabokra cserélik a szakemberek.

Csákberényi-Nagy Ignác Attila, a Roneko Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a közvilágítás sokkal üzembiztosabb és energiatakarékosabb lesz az új, LED-es világítással. Fontos, hogy a csere nem jelent romlást fényerőben, sőt szabályozásban és fogyasztásban is sokkal előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek az új lámpatestek. Mint fogalmazott, a város kérése szerint, a „hideg” fehér szín helyett sárgás fényt fognak adni a berendezések. „A jelenleg a közterületekre kikerülő lámpatípusokat 15-20 évvel ezelőtt kezdték el telepíteni és teljesen jól működnek. Fontos eleme a beruházásnak a lámpatestek szabályozhatósága, 23 óra és hajnali 5 óra között ugyanis nem észrevehető módon, de csökkenteni lehet a teljesítményt, és ezzel további energiamegtakarítást érhetnek el.” – nyilatkozott az ügyvezető. A város nagy részén el kell végezni a közvilágítás-korszerűsítést, de a csere természetesen a tavaly már LED-esre cserélt lámpatesteket nem érinti. Az év végéig felszerelésre kerülő berendezések ugyanilyen jó fényerejű, üzembiztos fényforrások lesznek.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-05-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami