Floralia Gorsiumban április utolsó hétvégéjén

Szerző: Mátay Balázs

2023-04-19

Idén április 29-én és 30-án kerül sor a Szent István Király Múzeum hagyományos tavaszköszöntő ünnepére, a Floralia-ra a Székesfehérvártól néhány kilométerre, Tác mellett található Gorsium Régészeti Parkban. A programok – melyekről ma sajtótájékoztató keretében számoltak be az illetékesek – mindkét napon 10.00 és 18.00 óra között várják az érdeklődőket.

A Szent István Király Múzeum díszudvarán tartott sajtóeseményen Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter kiemelte, hogy a város számára is igen fontos, kiemelt jelentőségű esemény a Floralia, amely minden programelemében korhűen igyekszik bemutatni a római kor legnépszerűbb ünnepét Közép-Európa legnagyobb régészeti parkjában. Az alpolgármester minden fehérvárit és városkörnyéki érdeklődőt arra buzdított, látogasson ki a rendezvényre: „Gorsium önmagában is egy csoda, hiszen azon túl, hogy régészeti tér, egy évről évre szépülő, rendezett park is.” Róth Péter külön kiemelte az első ízben megrendezésre kerülő fogatversenyt is, ami látványában a Ben Hur-filmek világát is megidézi a látogatóknak.

A Szent István Király Múzeum igazgatója, Pokrovenszki Krisztián arról beszélt, hogy az elmúlt években ugyan többször is gondolkodtak a programok bővítésén és változtatásán, végül idén döntöttek az új megjelenés mellett. Miután a Floralián a késő Római Birodalom látványa elevenedik meg, a látogatók új jelmezekkel és díszletekkel találkozhatnak, valamint Hadrianus helyett mindkét napon Diocletianus császár vonul be.

A szokásos programelemek persze ugyanúgy megjelennek a tavaszköszöntőn, így idén is lesz színdarab, melyet Matuz János külön erre az alkalomra rendezett, Gorsiumi csetepaté: a provincia ajándéka Diocletianusnak címmel.

A teljes programokról itt olvashatunk bővebben:

Floralia Tavaszköszöntő Ünnep – programok

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-04-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami