Floralia: fókuszban Diocletianus császár látogatása

Szerző: Media24

2023-04-29

A késő római birodalmat és Diocletianus császár látogatását idézi meg az idei Floralia. Római fogathajtó verseny is színesítette a programot, a már elmaradhatatlan gladiátorviadalok, ókori színház és csatajelenetek mellett. A tavaszköszöntő ünnep vasárnap is folytatódik, a Gorsium Régészeti Park kapuit kilenc órakor nyitják ki a látogatók előtt.

Az ókori rómait mintázó, de a mai biztonsági felszerelésekkel ellátott fogatok dübörgése csalta a nézőket az aquincumi kapu előteréhez kora délután Gorsiumban. A három fogat Szombathelyről érkezett a Régészeti Parkba, de a hajtók között két tapasztalt táci hajtó is helyet kapott. A látványos versenyen római legionariusok vigyáztak a rendre, a futamot pedig maga Diocletianus császár indította el.

A Floralia idén Diocletianus és társcsászárainak korát, a késő római időszakot idézi meg, amikor Gorsium kifejezetten jelentős hivatali központként működött – mondta el Kovács Lóránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park szakmai vezetője. A nap a császár bevonulásával kezdődött, majd egy épület avatását idézték meg a korhű ruhákba bújó hagyományőrzők, színjátszók, önkéntesek.

A látogatók kipróbálhatták magukat régészként, készíthettek ajándéktérgyakat, és belekóstolhattak a római korban élő népek életébe is. És nem csak az életébe, az ételébe is a Szabad Színház jóvoltából, akik táborhelyükön Apicius szakácskönyve alapján készítettek sertésragut édesköménnyel, különféle lencsékkel. A csatajelenetek, gladiátorbemutató mellett idén sem maradt el a színház, Gorsiumi csetepaté címmel rendezett színdarabot Matuz János.

A tavaszköszöntő ünnep vasárnap is folytatódik, a Gorsium Régészeti Park kapuit kilenc órakor nyitják ki a látogatók előtt.

(ÖKK Fehérvár – fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-04-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami