Ferenczy Noémi és Lőrincz Zsuzsa kapta a Pro Theatro-díjat

Szerző: Media24

2023-11-11

Az Apacsok bemutatója előtt adták át ünnepélyes keretek között a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjakat szombaton este a Vörösmarty Színházban. Idén a városi diákszínjátszás folyamatos fejlődéséért is sokat tevő Ferenczy Noémi, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanára, a Fejér Holló Diákszínpad vezetője és Lőrincz Zsuzsa, a Vörösmarty Színház ügyvezetője vehette át a város elismerését.

Szép hagyomány a város kulturális életében, hogy a színházi évad első premierje keretében adják át a Pro Theatro-díjat, amellyel Székesfehérvár Önkormányzata ismeri el a színházi világban dolgozók munkáját. Idén a Bagó Bertalan rendezte, Bereményi Géza és Kovács Krisztina Apacsok című művével indult a Vörösmarty Színház 2023/2024-es évada. A premier előtt köszöntötte a közönséget dr. Szikora János igazgató, a város elismerését dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át Ferenczy Noéminek és Lőrincz Zsuzsannának.

Ez a nap két okból is fontos: egyrészt az első bemutatóval elindul a színház új évada, másrészt a hagyományokhoz hűen ezen a napon adhatjuk át a város egyik kiemelkedő elismerését – kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András az évadról szólva elmondta, reményeik szerint az idei télen semmi nem kényszerít arra, hogy a színház épületét, a város egyik kulturális központját bezárják. Januártól márciusig sem kell nélkülözni a kulturális eseményeket, legyen az színház, tánc- vagy zenei előadás. Örömmel üdvözölte azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően a város kulturális intézményeinek összefogásával egy új bérlet született. Ez a Vörösmarty Színház mellett a Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes egy-egy előadására szól. Így, együtt, közösen mutatják be a közönségnek azt az értékrendszert, amelyet magas szinten, kiváló minőségben művelnek minden területen. A polgármester azzal a kéréssel fordult a fehérváriak felé, hogy akinek van rá lehetősége, bérletvásárlással legyen részese ennek az új kezdeményezésnek. „Mutassuk meg, hogy van erre a fajta kulturális összefogásra igény, mert ez megint az együttműködés erejét bizonyítja.”

A köszöntő gondolatokat követően adta át dr. Cser-Palkovics András a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjakat. Az idei évben Székesfehérvár színházi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkájáért Ferenczy Noémi vehetett át díjat. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa által felkészített fiatalok rendszeres fellépői és díjazottjai a Fehérvári Versünnepnek. Emellett a gimnáziumban működő Fejér Holló Diákszínpad rendezőjeként és színházszervezőjeként évről évre nagy sikerrel és jelentős számú közönséget megszólítva visz színpadra magas színvonalú előadásokat. Diákjai folyamatosan résztvevői a Vörösmarty Színház Atlantisz programjának is.

Pro Theatro-díjban részesült Lőrincz Zsuzsa, aki színészként a temesvári, székelyudvarhelyi, kolozsvári és soproni színházakban játszott, rendezett Veszprémben, Zalaegerszegen és a Zsámbéki Színházi Bázison, miközben dramaturgként is dolgozni kezdett Debrecenben és Budapesten. A Vörösmarty Színházban 2014 óta rendez gyermekelőadásokat, az ő nevéhez fűződik a 2022-ben nagy sikerrel befutott Petőfi rock is. Négy éve a Vörösmarty Színház művészeti vezetőségének oszlopos tagja: először stratégiai munkatársként, 2022 szeptembere óta pedig ügyvezetőként. A diákokkal való kapcsolatért felelős munkatárs, a Koronázási Szertartásjátékok egyik motorja, a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház által közösen létrehívott Kárpát-medencei színjátszó tábor alapító tagja.

Neki köszönhetjük az  Atlantisz Programot, a Multiverzumot, de az Újszövetség Maraton egyik fő szervezője is. Jelentős szerepet vállalt az idei tavaszon megrendezett Színházi Olimpia vendégelőadásainak megszervezésében, lebonyolításában – hangzott el a méltatásban.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-11-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami