Felejthetetlen élmények az égen – 27. Börgöndi Légiparádé

Szerző: Media24

2022-09-11

Sétarepülés, érdekes repülőgépek, látványos bemutatók várták a 27. Börgöndi Légiparádé látogatóit vasárnap az ország egyik legnépszerűbb repülős rendezvényén. A műrepülő bemutatók és ejtőernyős ugrások mellett életre szóló élményt nyújtott a Magyar Honvédség Gripenjének bemutatója is.

A repülés iránt érdeklődők már kora reggel elfoglalhatták helyüket a Székesfehérvár-Börgönd repülőtéren. Az Albatrosz Repülő Egyesület szervezésében 27. alkalommal megrendezett légiparádén folyamatosan repültek a szebbnél szebb repülők és helikopterek. A délelőtt folyamán sokak számára ismerős lehetett a Jakab Ernő által vezetett, a Dallas című sorozat főcímében is szereplő típus, a Bell 206 JetRanger helikopter, vagy a nap folyamán sétarepüléseket teljesítő LI-2-es utasszállító, melyből már csak egyetlen működőképes példány van a világon. A rendezvény délelőtt az ünnepélyes megnyitóval és köszöntőkkel vette hivatalosan is kezdetét.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője külön köszöntötte a 100 éves Kálmán Piroskát, akinek édesapja, Kálmán László egykor a börgöndi repülőtéren teljesített parancsnoki szolgálatot. Az államtitkár beszédében kiemelte, a Börgöndi Légiparádé nem csak egy családi nap, de tiszteletadás is a székesfehérvári repülés 100 éve előtt. „Abban bízunk és azért dolgozunk, hogy ez a repülőtér a jövőben is a székesfehérváriaké legyen.” – zárta köszöntőjét az államtitkár.

„Az Albatrosz Repülő Egyesület jó gazdája a repülőtérnek.” – kezdte beszédét dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki emlékeztetett: a tavalyi repülőnap óta elkészült a reptér új hangárja, ami az Albatrosz és az Önkormányzat összefogása nélkül nem jöhetett volna létre. A polgármester megköszönte az Egyesület lelkiismeretes munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a közös munkával még tovább juthatnak a következő években.

Viza Attila közbiztonsági tanácsnok személyes élményeit idézte fel a repülőtér kapcsán. Ahogy fogalmazott, mindig jó szívvel gondol erre a helyszínre, hiszen számtalan élménnyel és kalanddal ajándékozta meg az évek során. A tanácsnok méltatta az Albatrosz Repülő Egyesület utánpótlásképzését is, hiszen azok a pilóták, akik a most is látható fantasztikus gépeket repülik, egykor hasonló helyszíneken kezdték karrierjüket, mint a Börgöndi Repülőtér.

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke és Józsa Dávid, az egyesület elnökhelyettese megköszönték azokat a támogatásokat, melyek nyomán a Légiparádé közel három évtizede töretlenül fejlődhet. Az egyesület elnöke külön köszöntötte az újonnan épült hangár tervezőit és kivitelezőit is. A beszédek végén, remek időzítéssel érkezett meg a légtérbe az L-29 Delfin kiképzőgép, majd a megnyitó résztvevői néma koszorúzással hajtottak fejet a székesfehérvári repülés történelme és annak meghatározó alakjai előtt.

A hivatalos megnyitó után folytatódtak a bemutatók és a sétarepülések is. Folyamatosan rótta a köröket például a közönségkedvenc An-2-es és a Li-2-es repülőgép. A repüléstörténeti kiállítások, old timer autók és színpadi műsorok után a közönség által leginkább várt délutáni bemutatók következtek. A Magyar Honvédség JAS-39C Gripenje percek alatt megérkezett Kecskemétről Székesfehérvárra, majd a pilótafülkében helyetfoglaló Majerik Máté főhadnagy infracsapdákkal és látványos manőverekkel tarkított műsorát csodálhatták meg a nézők. Őt követte a Honvédség AS350-es helikopterének bemutatója, majd sorban érkezett a Jak-52, az L-29 Delfin, valamint Józsa Dávid, Danyádi Miklós, Veres Zoltán és Imre Lajos műsora.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Media24

2022-09-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami