A Velencei-tóhoz költöztek legtöbben a járvány ideje alatt

Szerző: garanddesign

2021-06-14

Miközben a fővárosban és a megyeszékhelyeken 0,4-1,9 százalékkal csökkent a lakosok száma, Fejér megyén belül számos településen nőtt a népesség, köztük a Velencei-tó partján. Velencén, Gárdonyban például 4 illetve 2 százalékkal nőtt a lakosok száma. Az érintett településeken 22 és 2,3 százalékkal 591 ezer forintra, illetve 585 ezer forintra nőtt a használt lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterára. A tó másik partján Sukorón és Pákozdon az 5, illetve 2,5 százalékos népességbővülést 16 és 20 százalékos ingatlandrágulás kísérte.

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterárai.

Lakosok, városok és települések

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcím bejelentéseket is magában foglalja.”

Hozzátette a Fejér megyei települések Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt kivételes helyzetben vannak, amit a járványhatás csak még jobban felerősített. A megye több települése ugyanis része a tágan értelmezett fővárosi agglomerációs körzetnek.

Miközben Székesfehérvár népessége 0,7 százalékkal közel 95 ezer főre csökkent, a Velencei-tó déli partján elhelyezkedő Velencén és Gárdonyban közel 4, illetve több mint 2 százalékkal emelkedett a népesség 2020 és 2021 januárja között. Az ingatlan.com adatai szerint a Velencén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyeztméterára idén májusban 591 ezer forint volt, Gárdonyban ugyanez 585 ezer forintot tett ki, ami 22, illetve 2,3 százalékos drágulásnak felel meg 2020 januárjához képest. A tó északi részén lévő Sukorón 5 százalékos volt a népességbővülés, az eladásra hirdetett ingatlanok átlagos négyeztméterára az említett időtávon 16 százalékkal 470 ezer forintra emelkedett. A szomszédos Pákozdon 2,5 százalékkal nőtt a lakosok száma, a négyzetméterár pedig 20 százalékkal 469 ezer forintra emelkedett.

Fejér megyében jelentős mértékű népességbővülést ért el többek között Nadap, Rácalmás, Úrhida is, ezeken a településeken az átlagos négyzetméterár a kínálati piacon 7-34 százalékkal 239-453 ezer forintra nőtt.

Mi vár a piacra?

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a Fejér megyei települések növekedéséhez. Valamint azt, hogy voltak, akik a kijárási korlátozások alatt átjelentkeztek a nagyobb városokból a kisebb, például a tóparti településekre.

Balogh László arra számít, hogy a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének – köszönhetően. A járványt követően várhatóan fellendülő turizmus miatt extra keresletre lehet számítani a Velencei-tó mellett.

Interaktív térkép az alábbi linken megtekinthető:

https://tudastar.ingatlan.com/videki-cikkek/terkepen-a-nepesseg-es-ingatlanarak-valtozasa/

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by garanddesign

2021-06-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami