Fehérváron járt a francia nagykövet

Szerző: Media24

2022-04-07

Székesfehérvárra látogatott Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete, aki dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívására érkezett a városba, ahol előadást tartott az Európai Unió Tanácsának francia elnökségéről, majd megcsodálta Aba-Novák Vilmos magyar-francia történelmi kapcsolatok pannóját.

Csütörtökön délelőtt Székesfehérvárra látogatott Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete. Négy éve tölti be pozícióját, 2019-ben már járt a városban, amikor az Önkormányzat tízezer euróval támogatta a Notre Dame újjáépítését. A nagykövet ezúttal az Európai Unió Tanácsának január 1-től június 30-ig tartó francia elnöksége apropóján, dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívására érkezett. A három hónapja tartó francia elnökség intézkedéseiről, alapelveiről és fő célkitűzéseiről a Hiemer-házban tartott előadást.

Pascale Andréani elmondta, a francia elnökséget három szó jellemzi. Az első az újraindítás, mely a gazdaság pandémia utáni újraindításának jelszava. Ezt követi az erő, mivel Európának erősnek kell lennie ahhoz, hogy létezhessen a világban. A harmadik pedig a hovatartozás, ami az egységes, szolidáris társadalmat jelenti. Mint elhangzott, Magyarország egy gazdaságilag és politikailag is különösen fontos régióba tartozik, ezért a magyar-francia kapcsolatoknak a jövőben is kiemelt szerepe lesz. Az előadáson a Vasvári Pál Gimnázium francia szakos diákjai és francia nyelvtanárai is részt vettek, akik a beszélgetés után feltett intelligens kérdéseikkel is elnyerték a nagykövet rokonszenvét. Többek között szóba került a kisebbségek helyzete Európában, az orosz-ukrán háború hatásai és a nagyköveti megbízatás sajátosságai is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az Aba-Novák Vilmos által festett magyar-francia történelmi kapcsolatok pannó közös megcsodálása előtt egy a műalkotásról szóló könyvvel ajándékozta meg Pascale Andréani nagykövetet. A Csók István Képtárban február óta újra látogatható monumentális alkotás és a város is mély benyomást tett a nagykövetre. „Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek. Székesfehérvár egy gyönyörű város, ahova bármikor szívesen visszatérnék. Amikor legutóbb itt voltam, polgármester úr már mesélt nekem a városról. Akkoriban érte tűzvész a Notre Dame-ot, amelynek újjáépítéséhez Székesfehérvár is nagyösszegű adománnyal járult hozzá. Nagyon hálás vagyok ezért a segítségért is.”

Pascale Andréani nagykövet a három héttel ezelőtt megnyitott Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítást is felkereste székesfehérvári látogatásának zárásaként.

A találkozón részt vett Lehrner Zsolt alpolgármester és Molnár Tamás tanácsnok, valamint bekapcsolódott Károlyi György, hazánk korábbi franciaországi nagykövete és felesége is.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-04-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami