Fehérvári sikerek a rúd mellett

Szerző: garanddesign

2021-06-23

A Rúdsport Magyar Bajnokság ugyan elmaradt, ám mégsem maradtak verseny – és érem – nélkül az N’JOY Sport & Rúdtánc Stúdió tagjai: megmérettették magukat a Pole Artistic Competition Hungary-n, ahol több dobogós helyezést sikerült elérniük.

„Idén sajnos elmaradt a Rúdsport Magyar Bajnokság, de pár nap szomorkodás után szembe jött egy poszt, hogy kitolták a nevezési határidőt a Pole Artistic Competition Hungary -re, ahol korábban, talán 2017-ben egy kislánnyal nyertünk egy ezüstérmet. Így merült fel az ötlet, hogy megmérettessük most itt magunkat” – mesélte Kelemen Nikolett, az N’JOY Sport & Rúdtánc Stúdió alapítója.

A „pole art” műfaj alapjai a cirkuszi akrobatáktól származnak. A bemutatott produkció mindig egy történetet mesél el: a versenyzők valójában táncolnak a rúdon, s közben játszanak testtartásukkal, gesztusaikkal. A koreográfia fontos kiegészítője az igényes jelmez, méghozzá úgy, hogy a tapadási felületek (a talp, a tenyér, a könyék, a derék, a térdhajlat) szabadon maradjanak. A Pole Artistic Competition Helsinkiből indult el hódító útjára 2009-ben, s mára rendkívül népszerűvé vált.

Kelemen Nikolett a Pole Artistic Competition Hungaryn

„Máskor nézőként voltam jelen ezen a rangos eseményen, így nagy izgalommal készültem a versenyre tanítványaimmal együtt” – emlékezett vissza Niki – „Ezen a bajnokságon inkább a művészet a mérvadó, persze ugyanazokat a sportelemeket, technikai fogásokat szem előtt tartva. A verseny rendkívül meleg, mondhatni családias légkörben zajlott, s láthatóan nagyon jól érezte magát mindenki.”

Mivel a Stúdió tagjai eredetileg az IPSF bajnokságra készültek, s azokat a kritériumokat szem előtt tartva állították össze a koreográfiákat februárban, így az új próbatételhez változtatniuk kellett a begyakorolt mozdulatokon.

„Amikor két-három hónap gyakorlás után visszamondták a Magyar Bajnokságot, próbáltuk mindenkinek megfűszerezni egy kis művészettel a gyakorlatsorát, de ez már nem ugyanaz, mint amikor az első pillanattól szárnyalhat a fantázia…

Az IPSF-en minden nagyon-nagyon kötött a szabályokat tekintve, itt pedig sokkal szabadabban lehet kelléket, zenét, mozdulatokat használni – természetesen kulturált keretek között. Itt a Posa szabályait követik és nemzetközi kvalifikációs lehetőséget is kínálnak. Komolyságát tekintve tehát mindkettő hasonló.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/06/18/fehervari-sikerek-a-rud-mellett

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by garanddesign

2021-06-23

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami