Fehérvári intézkedések a járványügyi szigorítások kapcsán

Szerző: user

2021-03-04

Megszülettek részben a helyi intézkedések Székesfehérváron a március 8-tól életbe lépő, szigorú kormányzati járványvédelmi szabályokkal összefüggésben. A városban is bezárnak az óvodák, és felkészülnek egy minél családbarátabb ügyeleti rendszer indítására. Látogatási tilalom lesz a szociális intézményekben, a Polgármesteri Hivatalban szünetelni fog a személyes ügyfélszolgálat, és erre kérik az önkormányzati szolgáltató cégeket is. Hétfőtől két hétre bezár az Iparcikk piac. A részletekről közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

„Tisztelt Fehérváriak!
Tekintettel sajnos a harmadik koronavírus-fertőzési hullám drasztikus erősödésére és a tömeges védettség eléréshez szükséges időre, a Kormány ma bejelentette a járványügyi korlátozások átfogó szigorítását. Városunk Önkormányzata természetesen maradéktalanul követni fogja az új jogszabályban foglaltakat, emellett pedig kiemelt célunk, hogy amennyire csak lehetséges, megkönnyítsük a következő két és négy hét átvészelését a fehérvári polgárok, családok, vállalkozások számára egyaránt. Bár jelenleg még várunk a pontos jogszabály megjelenésére, a legtöbb kérdésben már döntést hoztunk, illetve több verziót is előkészítettünk, hogy a jogszabály megjelenésekor a lehető leghamarabb életbe léptethessük a helyi kiegészítő rendelkezéseket:

– A mai kormányzati bejelentés szerint az óvodák hétfőtől április 7-ig zárva lesznek. Felkészültünk a minél családbarátabb ügyeleti rendszer indítására. Ennek részleteiről az elkövetkező napokban – a megjelenő hivatalos jogszabály ismeretében – tájékoztatást fogunk adni. Ezt irányadónak tekintjük a bölcsődék esetében is.

– Teljes látogatási tilalom lép életbe a holnapi naptól a szociális intézményekben április 7-ig.

– A Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán március 22-ig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Természetesen az elektronikusan intézhető ügyek és a folyamatban lévő pályázatok folyamatosan intézhetőek.

– Az önkormányzati szolgáltatócégeket is arra kérjük, hogy a személyes ügyfélszolgálataikat hétfőtől két hétre, március 22-ig függesszék fel. Az elektronikus ügyintézés továbbra is folyamatos.

– A korlátozásokkal érintett vállalkozások esetében a bérleti díjat a korlátozások időtartamára teljes egészében elengedjük az önkormányzati ingatlanok esetében. Kérem a magáningatlanok tulajdonosait is, hogy adjanak bérleti díj kedvezményt a mostani korlátozások miatt zárva tartó vállalkozásoknak.

– A bejelentések alapján szigorodnak az előírások, azaz minden közterületen kötelező lesz a maszkhasználat.

– A szabadtéri létesítmények – köztük a játszóterek, kutyafuttatók – továbbra is használhatóak, a kötelező maszkhasználat és a 1,5 méteres távolság megtartásával.

– Az esketésre és a temetésekre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban a kormányzati tájékoztatás nem tartalmazott változást az eddig érvényben lévő szabályokhoz képest.

– A közösségi közlekedést, a menetrendet nem érintik a változások. Ha bármilyen módosításra sor kerülne az elkövetkező hetekben, arról külön tájékoztatást fogunk tenni.

– Hétfőtől két hétre zárva tart az Iparcikk piac. Erre az időszakra a kereskedőknek természetesen nem kell bérleti díjat fizetniük.

– A vendéglátási szektor az eddigiek szerint dolgozik, azaz elvitelre és kiszállításra továbbra is lehet rendelni.

– Több kérés érkezett, erre reagálva: aki Covid-fertőzött és a karanténidőszakban a személyes ellátásában segítségre van szüksége, jelentkezzen, kérjük az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központnál a 06-30/600-8856-os telefonszámon, ami hétfőtől péntekig 8-16 óra között hívható.

– Természetesen továbbra is folyamatosan működik az otthonmaradást vállaló idős embereknek vagy krónikus betegeknek nyújtott önkéntes segítő szolgálat. Aki szeretne ezzel a lehetősséggel élni, kérjük, hogy a Polgármesteri Hivatalban működő szolgálatot hívja a 22/537-651, 22/537-652, 06-706699-014 és 06-70/6699-015-ös telefonszámokon.

– Az önkéntesek jelentkezését az onkentes@szekesfehervar.hu címen továbbra is várjuk.

Vannak még nyitott kérdések, amelyekre minden bizonnyal csak a bejelentéseket összefoglaló jogszabály ismeretében fogunk tudni választ adni. Ezt követően véglegesítjük az összes helyi intézkedést is.

Tudom, hogy a mostani, újabb korlátozások mindenkinek hatalmas lelki, szellemi, és többeknél anyagi terhet is jelentenek. Az is érezhető természetesen, hogy sokaknál nagyon fogyóban van a türelem, hogy az újraindítást már szinte bármi áron bevezetnék. A járványügyi intézkedések betartása és az egymásra való odafigyelés azonban nem képezheti vita tárgyát! Embertársaink életéről és egészségéről van szó, amiért most közösen és egyénileg is felelősséget kell vállaljunk! Székesfehérváron minden rendelkezésünkre álló eszközünket annak a szolgálatába állítjuk, hogy a következő heteket könnyebbé, elviselhetőbbé tegyük mindenki számára! Minden áldozat, amit hozunk, minden nehézség, amit átvészelünk, közelebb segít minket a normális életünk fokozatos visszanyeréséhez. Arra kérem tehát Önöket, hogy tegyünk közös erőfeszítést a következő hetekben, szedjük össze megmaradt akartunkat és energiánkat, és százezren egy csapatban küzdjük le a járványt, vészeljük át a korlátozásokat! Bízom Önökben!”Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by user

2021-03-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Áramszünetek Székesfehérváron

Áramszünetek Székesfehérváron

Az E.ON tájékoztatása szerint tervezett áramszünet lesz több utcában is Székesfehérváron július 6-án, 7-én és 8-án. Az...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami