Farsangfarka kolbásztöltőkkel Fehérváron

Szerző: Media24

2022-02-27

Remek hangulat, szorgos csapatok és finom illatok jellemezték a vasárnap délelőttöt a Jancsárkertben. A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált két év kihagyás után, immáron hetedik alkalommal rendezték meg. A farsangfarki programon különböző a télűző hagyományokat is megelevenítették.

Már kora reggel nagy volt a készülődés a Balatoni úton található Jancsárkert Termelői és Biopiacon. Február utolsó hétvégéjén rendezték meg ugyanis a Családi életmód hétvégét, melynek keretében tartották a VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált is. Családok, baráti társaságok és egyesületek csapatai vívtak meg a Vándordíjért. A hagyomány kilenc évvel ezelőtt kezdődött, a pandémia miatti kihagyások után idén hetedik alkalommal gyűltek össze a résztvevők, hagyományőrző céllal – mondta el Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke. Hozzátette: idén a szokásosnál kevesebb csapat nevezett, de örömmel látja, hogy több generáció továbbra is folytatja az adalékmentes házi kolbászok készítését.

A csapatok nem csak több generációt, de több ország ízeit is felvonultatták. Vilisics Ferenc, aki Finnországban saját kolbászgyártó vállalkozást alapított, különleges ízeket mutatott be a közönségnek: „Mutatni szeretnénk egy pár új ízt, amit talán a magyar közönség még nem ismer. A magyaros, paprikás kolbászon kívül egy brit típusú cumberland kolbászt, egy marokkói csípőst és egy olasz édesköményes típust is elkészítünk.” Az új csapatokon kívül olyan rendszeresen szereplő együttesek, mint a Fehérvári Tűzoltó Egyesület is részt vettek, akik nagy létszámban és jó hangulatban kezdték meg a reggeli kolbásztöltést.

A VII. Kolbásztöltő Fesztivál hivatalos megnyitójára nem sokkal 9 óra után került sor: „Köszönjük a Fehérvári Polgárok Egyesületének, hogy idén is folytatják ezt a hagyományőrzést. A legfontosabb, hogy együtt vagyunk, beszélgetünk és minőségi időt töltünk el” – fejezte ki köszönetét Vargha Tamás országgyűlési képviselő, majd emlékeztetett, hogy az örömteli percekben amennyiben van lehetőségük a résztvevőknek, támogassák az Ukrajnában zajló háborús konfliktus károsultjait. Erre a helyszínen kihelyezett adománygyűjtő doboznál is volt lehetőség.

Mészáros Attila alpolgármester a közösség élmények fontosságát emelte ki: „Nagyon jó ennyi mosolygós, boldog családot látni. A gasztrofesztiválokra egyre nagyobb az igény az elmúlt két év megpróbáltatásokkal teli időszaka után, így külön öröm, hogy végre meglehetett tartani ezt a rendezvényt.Bízom benne, hogy sok jó étellel, itallal, valamint mosollyal teli napot tölthetnek ma együtt a résztvevők”

A télűzést segítve a Szabad Színház művészei 10 órakor a Fő utcából indulva vonultak fel különböző maszkokban és farsangi jelmezekben. A fánkosztással egybekötött felvonulás első állomása az Országalma volt, ahol a művészek és az általuk útközben verbuvált közönség eljárta télűző körtáncát. Lévén a hideg, szeles időnek, a menet következő állomása a Jancsárkert volt, ahol a hagyományos kiszebáb égetéssel végleg megpróbálták elűzni a téli fagyokat.

A VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon végül első helyen végzett a Kata-Sumi csapata, második helyen zárt az Endo-Kolbász, a dobogó alsó fokára pedig a SZÉNA Egyesület a Családokért együttese állhatott fel.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-02-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami