Év végére elkészül a Városháza felújítása

Szerző: Media24

2022-03-07

Egy hónapja kezdődött el és év végére befejeződik a Városháza 1-es épületének felújítása. Az Önkormányzat 1 milliárd 180 millió forint uniós támogatással és önerő felhasználásával valósítja meg a város legfontosabb közösségi épületének energetikai korszerűsítését, ami többek között a homlokzat és a tetőszerkezet megújítását, napelemek felszerelését jelenti. A részletekről dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző és a kivitelező PSN Építőipari Kft. ügyvezetője, Simcsik Norbert adtak tájékoztatást.

A város a TOP-6.5.1-19 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” felhívás keretében „Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városház tér 1. szám alatti épületének teljeskörű épületenergetikai korszerűsítése” címmel nyert 1.179.974.190 forint vissza nem térítendő támogatást a beruházásra.  A fejlesztés keretében megvalósul az épület homlokzatának hőszigetelő felületképzése, amely magában foglalja a falak nedvesedésének megszüntetését, az utólagos falszigetelést, bádogozást, ezzel összefüggésben a zárófödém hőszigetelése és az épület lapostetős részeinek hőszigetelése is megtörténik.

Restaurálják a fémszerkezeteket, kő- és falszerkezeteket egyaránt, valamint elvégzik az ezekhez kapcsolódó bontási és helyreállítási munkálatokat. Az energetikai megtakarítás legnagyobb részét a tetőfelületre tervezett napelemes rendszer kialakítása jelenti, amelyhez szükséges a tetőszerkezet megerősítése, tetőfedő és bádogozási munkák elvégzése, és a héjazat cseréje. Az épület nyílászáróinak egy részét az elmúlt évek során már kicserélték, illetve felújították, a mostani komplex rekonstrukció keretében a fennmaradó nyílászárókat cserélik. A napelemes rendszer telepítésével egyidejűleg elengedhetetlen az épület erősáramú felújítása, új vezetékek, elosztók és szerelvények, az elektromos hálózati rendszer korszerűsítése mellett új energiatakarékos világítótestek elhelyezése, valamint az épület lábazati és laposfödém vízszigetelése.

A kivitelezés tervezetten 2022 év végén készül el, a Széchenyi 2020 program keretében. Célja, hogy hozzájáruljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez.

„Örömteli, hogy megújul a Városháza több mint 300 éves épülete, szimbolikusan a 2022-es Aranybulla Emlékévben és a város megalapításának 1050. évfordulóján. Mindez ott történik, ahol a környező épületek – a Püspöki Palota, az Egyházmegyei Múzeum és a Szent István-székesegyház – rekonstrukciója már elkészült, vagy éppen a végéhez közeledik. Nagyon ráfért már a felújítás a Városházára, ami Fehérvár legfontosabb közösségi épülete, megjelenik itt a közélet, a kultúra, az oktatás egyaránt!” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, ha elkészül, akkor Székesfehérvárnak lesz az egyik legszebb főtere hazánkban.

A városvezető arról is szólt, hogy a következő hónapokban nem minden hagyományos rendezvényt tudnak megtartani a Városházán. Ha szükséges, más épületeket, többek között a Hiemer-házat veszik igénybe. A polgármester köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek és a kivitelezőnek.

„A Városháza a Polgármesteri Hivatal munkatársai számára, nekünk és értünk is meg fog újulni. 320 kolléga tudja itt élvezni év végétől a színvonalasabb, szebb munkakörülményeket!” – emelte ki dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző. Hozzátette, hogy a hivatal a munkálatok ideje alatt is működik, a dolgozók rugalmasan, fegyelmezetten viselik a helyzetet és az átmeneti költözéseket. A felújítással olyan képet kap a főtér, amilyet az ezeréves Székesfehérvár megérdemel.

Aki felújítja a saját házát, lakását, az kétszer szokott örülni: amikor megérkezik a festő, és amikor elmegy! A Városházán már elkezdődött a munka, és igyekszünk, hogy időben elkészüljön.” – emelte ki Simcsik Norbert, a szekszárdi PSN Építőipari Kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy elvégzik az épület vízszigetelését, javítását. A homlokzatnál visszaállítják az eredeti állapotot, a megfelelő szín kiválasztásához falfeltárásokat végeznek. A tetőhéjazat felújítása is megtörténik, a faszerkezeteket javítják, cserélik, láng- és gombamentesítik. Az épületen lévő fa-, acél- és kőburkolatokat restaurálják, és az udvar felőli belső részeken is javítják a falat és kicserélik a nyílászárókat. Figyelembe kell venni, hogy a hivatal működik, ezért hat ütemben végzik a villamossági felújítást és az azt követő belső javító-festő munkákat.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-03-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami