Esőben is jókedvvel főztek a Fehérvári Halünnepen

Szerző: Media24

2022-04-09

Az esős időjárás ugyan ma inkább a horgászoknak kedvezett a halfogás szempontjából, azért a VIII. Fehérvári Halünnep főzőversenyére nevező közel 40 csapat tagjai is biztos kezekkel fogták ki és dolgozták fel a halételek alapanyagát. A bográcsokban szegedi, bajai és fehérvári hallé főtt, a tárcsában sneci rózsa, sneci gatya és fonott törpeharcsa sült. A legnagyobb üstben a város 1200 adagos halászleve készült, és mellett halchipset, harcsapaprikást és sült halat is kóstolhattak a látogatók.

Az őszi hónapokat idéző időjárás ellenére már kora reggel megérkeztek a csapatok a Palotavárosi tavak melletti szabadidőparkba, hogy a felállított sátrak alatt megkezdjék az előkészületeket a főzőversenyre. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar nyitókoncertjét elfújta a szél, így egy gyors átállást követően menetzenével álltak színpadra a katonazenészek. A muzsikaszó messze vitte a városban a halünnep hírét. Az esemény résztvevőit Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Palotaváros önkormányzati képviselői, Farkas László és Viza Attila köszöntötték: elismerésüket fejezték ki a bátor vállalkozóknak, akik az esős időjárás ellenére is vállalták a részvételt a főzőversenyen. Reményüknek adtak hangot, hogy az időjárás jobbra fordul, és az elkészült ételeket jó hangulatú baráti beszélgetések mellett fogyasztják el.

Horgászni jobb ez az idő, mint halat főzni, de hálásak és büszkék lehetünk arra, hogy a Fehérvári Halünnep hétéves történetével felkerült a horgász- és halgasztronómia térképére, kezdte köszöntőjét Nagy Attila, a HOFESZ elnöke. Kiemelte, a rendezvény nemcsak a horgászat mint sportág, hanem a halfogyasztás népszerűsítésében is komoly szerepet tölt be. Ezt jól mutatták a főzőcsapatok által készített ételek is. A zsűri, dr. Almási Ferenc, Boda János, Ecseri Tünde és Rácz Jenő bajai, szegedi, illetve saját recept alapján készült fehérvári hallevet, valamint sült gébet, sneci rózsát és gatyát, fonott snecit, filézett sült törpeharcsát is kóstolhatott a klasszikus harcsapaprikás és rántott ponty mellett. Az „apró” bográcsok mellett a város hatalmas üstjében Pamminger Ede és Grenyovszky Károly mesterszakácsok vezetésével készült a Királyi Város halászleve. Az óriásbográcsban alapanyagként 800 kiló pontyot, 100 kiló vöröshagymát, 30 kiló szegedi paprikát és 30 kiló tésztát használtak fel.

Az ételek zsűrizése mellett rajzkiállítás is nyílt az egyik sátorban. A Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ az óvodás korosztály számára hirdetett rajzpályázatot.  A világ egy hal szemén keresztül kiírásra érkezett legszebb alkotásokat láthatták az érdeklődők.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-04-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami