Eötvös Péter emlékhangversenyt ad április 25-én az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Szerző: Mátay Balázs

2024-04-17

A márciusban elhunyt Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzőre emlékezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar április 25-én a Szent István teremben. A tavaszi kortárs-klasszikus hangverseny fókuszában a francia impresszionizmus színgazdagsága, valamint a zenei párbeszéd áll Eötvös Péter, Maurice Ravel és Dobri Dániel művein keresztül. Az eseményre még lehet jegyeket vásárolni – hangzott el a program sajtótájékoztatóján.

A székelyudvarhelyi születésű Eötvös Péter magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, a 20-21. század egyik legismertebb operaszerzője volt. Csodagyereknek született, már tizenévesen a budapesti Zeneakadémián végezte zeneszerzői tanulmányait Kodály Zoltánnál. Gyakorlatilag huszonéves korára elvégezte az összes stúdiumot, melyet többnyire csak a harmincas éveikre teljesítenek a muzsikusok. Ezt követően hamar világhírnévre tett szert. A modern európai zenetörténet minden műfajában korszakos jelentőségű műveket alkotott idén márciusban, 80 éves korában bekövetkezett haláláig. Kompozícióit és karmesteri tevékenységét a világ minden pontján ismerik Európától az Egyesült Államokon át Japánig.

A tavaszi székesfehérvári hangversenyt eredetileg a művész 80. születésnapját köszöntő eseményként tervezték, amit az élet sajnálatosan felülírt, Eötvös Péter március 24-én elhunyt. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar így emlékkoncertet szervez In memoriam Eötvös Péter – Francia impressziók címmel április 25-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termében.

A fehérvári muzsikusok Eötvös Péterre két korszakos zeneművével (egy Mozart hommage-zsal és egy klarinét-kettősversennyel), Maurice Ravel zenéjével, valamint Dobri Dániel, az ARSO kortárs művészeti vezetője Eötvösnek dedikált ősbemutatójával emlékezünk. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vendége Rémi Durupt, a francia karmester-szcéna középgenerációjának kiemelkedő képviselője, a párizsi Ensemble Links művészeti vezetője. Durupt az Eötvös Alapítvány mentoráltja, és számos nemzetközi karmesterverseny győztese.

A sajtótájékoztatón Dávid József és Kurucz Levente, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar klarinétművészei játszottak részletet egy Eötvös-műből.

Lehrner Zsolt, Székesfehérvár kultúráért felelős alpolgármestere Eötvös Péter munkásságát és személyiségét méltatta. Mint fogalmazott, az egyik legkiemelkedőbb személyiség volt a kortárs zeneszerzők közül, a köztudatba A három nővér című operával robbant be. A ’60-70-es években filmzenéket, színházi zenéket szerzett, számos ismert film muzsikája az ő nevéhez fűződik. 1966-ban kivándorolt Kölnbe, élt Párizsban is, majd 2004-ben hazatelepült. Idén március 15-én ő kapta meg a Kossuth-nagydíjat. Felesége Molnár Piroska színművész volt.

Az emlékkoncertet dirigáló Rémi Durupt vendégkarmester sem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen 2021-ben ő lett a győztese a III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenynek.

Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója arról számolt be, hogy a koncertet eredetileg Eötvös Péter személyes jelenlétével, vele egyetértésben és segítségével tervezték. Ez az együttműködés azonban nem ad hoc jellegű, hiszen beágyazódik a Zenekar három évvel ezelőtt indult, célirányos törekvésébe, nevezetesen, hogy felkarolják a kortárs zene ügyét Székesfehérváron. A muzsikusok és a közönség tagjai erre nyitottak, ám kétkedőek voltak, hiszen az elmúlt 50-60 év folyamán a kortárs muzsika és a közönség nagyon eltávolodott egymástól. A Zenekar küldetésének tekinti, hogy ezt a szakadékot áthidalja a következő években.

Dobri Dániel kortárs zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője az Eötvös Péterhez fűződő személyes kapcsolatáról számolt be. Mint mondta, 2020-ban ismerték meg egymást. A neves művész nagyon precíz, pontos, alapos és nyitott ember volt, fontos volt számára a tehetséggondozás.

Az április 25-i koncertre szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt a Szent István terembe. Jegyek a Zenekar honlapján és személyesen a Vörösmarty Színházban, a zenekari jegyirodában kaphatóak.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá egy örvendetes, ma reggeli friss hír: Dobri Dániel első helyezést ért el a Washingtonban rendezett Art Music Society nemzetközi zeneszerzői versenyen, melyre 27 országból 165 jelentkezés érkezett.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-04-17

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami