ELVISZ – reptértől házig repít a magyar taxi Londonban

Szerző: Mátay Balázs

2023-01-19

Ma nem először utaztam családommal az angol fővárosba, ám a korábbiakhoz képest első ízben nem kellett a Stansted repülőtérről a szálláshelyig bő másfél órát vonatozni, metrózni és gyalogolni. Az ok egyszerű: egy kint élő kedves barátom ajánlására akadt olyan, aki ELVISZ!

Nem vicc és a szójáték is helyénvaló, ugyanis az angol fővárosban évek óta tevékenykedik egy magyar tulajdonú, elsődlegesen magyar utasokra, főképp reptéri transzferekre specializálódott taxis cég, az ELVISZ, amelynek éppen a tulajdonosa, alapítója volt a fuvarosunk mostani utunkon, így amíg 40 perc alatt besuhantunk kényelmesen a belvárosi szállásunkra, volt idő egy kis csevegésre, kíváncsiságom kielégítésére: vajon honnan, mikor és mi vezetett oda, hogy éppen taxizásra adja a fejét és céget is alapítson Londonban, magyarként?

„Nem volt ez magától értetődő, ugyanis alapvetően grafikus vagyok, s otthon is ezzel foglalkoztam, mielőtt 2007-ben a szíven kihozott ide, mivel a számomra kedves hölgy, Csilla, akivel később családot is alapítottam, közös gyermekünk született, Abigél. Csilla akkor már évek óta itt élt.” – kezdte válaszát Papp Zsolt. „Az én történetem egy magyar vidéki nyomdából indult, ott dolgoztam grafikusként, nem volt rossz dolgom, de hát a szerelem az sokszor hoz előre nem, vagy kevéssé kalkulálható eseményeket, így aztán a szél engem általa, miatta fújt ki Londonig. Először abban a szállodában kaptam állást, ahol Ő is dolgozott, majd jó néhány évvel később jutottam arra az elhatározásra, hogy megpróbálkozom ezzel az iparággal, igaz, közben tevékenykedtem egy ideig a szakmámban is, gyakorolhattam a grafikusi tevékenységet.” – mondta Zsolt, aki tulajdonképpen a véletlennek és jó ráérző képességének köszönhette azt, hogy taxis vállalkozásba fogott, amely ma már az egyetlen legális, repülőtéri transzferre specializálódott magyar taxi Londonban, amely elsődlegesen utazó-ingázó honfitársainknak nyújtja szolgáltatását.

Egy darabig akkor használt kis Hondánkkal közlekedtünk, s éppen hazafelé tartottunk Magyarországra Franciaországon, Németországon és Ausztrián keresztül, amikor azon morfondíroztam, hogy kellene egy nagyobb, gyorsabb autó, amivel komfortosabb volna ez a hosszú út is. Ekkor aztán a hírekben hallottuk, hogy 300 ezer honfitársunk él Angliában, s ez indította be végleg a „hangyát” nálam, mi volna, ha ezt az új, nagyobb autót az ingázó honfitársaink szolgálatába állítanánk, s a Londonba érkezőket a repterekről, illetve oda szállítanánk?  A gondolatokat tett követte, s bár nem volt minden egyből nagyon könnyű, ma már elmondhatom, bejött a számításom, tucatnyi autóval dolgozunk, magyar sofőrökkel, s nagyon örülök annak, hogy így tudunk segíteni az ingázó és egyéb okok miatt ide érkező magyaroknak, hogy az átlagos londoni taxiárfolyamnál kedvezőbb áron, gyorsan eljussanak a reptértől úti céljukig, közben magyarul beszélve, információkat cserélve. Hangsúlyozom, hogy mi teljesen legálisan, minden szükséges engedély beszerzésével végezzük tevékenységünket, nem trükközünk, nem szegünk szabályt, s bár mi nem a hagyományos angol fekete autós taxizást végezzük, nekik kicsit szabadabbak a lehetőségeik, bármikor leinthetik őket, használhatják a buszsávokat, összességében elégedettek lehetünk a helyzetünkkel, mint ahogy az utasaink elégedettek velünk, legalábbis a hozzánk eljutó információk alapján. Ez pedig nekem, nekünk nagyon fontos és erősít minket, hogy érdemes ezt csinálni.” – emelte ki a londoni magyar taxis cég vezetője.

Papp Zsolt azt is elárulta, hogy grafikusként maga készítette a cég honlapját (http://www.elvisz.uk/londoni-magyar-taxi.html), amelyen keresztül közvetlenül is foglalható reptéri transzfer bármely londoni légikikötőből a városba oda-vissza. Ennek a weboldalnak már néhány nap elteltével volt hozadéka, ugyanis egyre többen fedezték fel őket, s rendeltek tőlük autót. A profiljuk elsődlegesen továbbra is a magyarok reptéri fuvarozása, ám rendszeresen hívják őket mások is, más jellegű „kanyarokra”, s mit tudnak, meg is oldanak. Olyan autóval is rendelkeznek, amely felsőbb kategóriájú, s üzletemberek, Londonba tárgyalni érkezők veszik igénybe, illetve olyanok, akik szívük választottjának szeretnének kedveskedni egy szép, elegáns autóval, amikor a városba érkezik.

Egy sportos élménye által speciális Fejér megyei, fehérvári vonatkozású történetet is megosztott velünk Zsolt: Amikor a Vidi jött a Chelsea ellen futballozni 2019 őszén, szinte az összes autónkban magyar drukkerek ültek. Megbíztak bennünk, ők is már úgy érkeztek, hogy kerestek minket. Talán tudtunk – és azóta is minden velünk utazó magyarnak tudunk – pár olyan infót adni, ami nincs a neten, vagy még nem tudnak róla.”  

Végül magam is elárulom, nem véletlenül sodort a szél Papp Zsolthoz és taxis cégéhez. Egy barátom, aki 1997 óta él Londonban, ő állított irányba ebben a tekintetben, pedig ő maga is sokáig busszal tette meg a London – Budapest utat, mert tartott a repüléstől, majd aztán vette a bátorságot és repülőre ült, így most már nagyjából 20 éve 2 nap helyett bő két óra alatt megteszi a két város közötti utat. Ő már évek óta rábukkant Zsoltékra, nála nincs már repülőtéri transzfer Londonban az ELVISZ nélkül. Éppen úgy, mint több más ismerősöm számára sem, akik kint élnek, dolgoznak. Személyes tapasztalataim alapján nem véletlenül utaznak ők sem Zsolttal és kollégáival. Odafigyelnek a magyarokra, segítik őket, amiben lehet, ha kell, még a gyengébb angol tudással rendelkezőket az első szállodai bejelentkezénél is. Márpedig aki nem tud jól idegen nyelvet, de idegen országba érkezik, semmi sem ér többet, mint a nyelvi segítség, adott esetben, így sokaknak jól és jókor jön a magyar taxi Londonban.

Az ELVISZ – Magyar taxi Londonban elérhetőségei:

https://www.facebook.com/magyartaxilondon

https://www.facebook.com/LondonAirportShuttles/reviews

https://londonairportshuttles.co.uk/

http://www.elvisz.uk/londoni-magyar-taxi.htm

https://magyartaxilondon.co.uk/

t.ly/1O2U

#magyartaxilondon #magyartaxilondonban #repteritranszferlondon #repuloteritranszfer #elvisz #elviszlondon

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-01-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami