Első alkalommal hirdettek borversenyt Fejérben

Szerző: Mátay Balázs

2023-05-02

Hagyományteremtő szándékkal hirdetik meg idén először a Fejér Vármegye Bora versenyt. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be a Vármegyeházán Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere és Törő Gábor országgyűlési képviselő.

„Fejér megye büszke lehet a természeti és kulturális adottságaira és azokra a részeire, amelyek a szőlészeti és borászati kultúrának fontos színhelyei. Elég csak a Móri borvidékre, vagy az Etyek-Budai borvidékre gondolnunk” – emelte ki Dr. Molnár Krisztián. A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzátette, hogy az elmúlt időszakban kiválóan szerepeltek a Fejér vármegyei borok a különböző versenyeken, azonban eddig nem létezett hivatalosan „Fejér Vármegye Bora”, most ezt a hiányt is szeretnék pótolni, ezért a Noé-hegyi Szent István Borlovagrenddel és a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrenddel közösen elindítják a vármegyei borversenyt. „A győztes termelő egy éven keresztül, a következő versenyig viselheti majd a „Fejér Vármegye Bora” címet, ebben az esztendőben pedig ez lesz a vármegye hivatalos bora” – tette hozzá Dr. Molnár Krisztián.

Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend elnök-nagymestere a versennyel kapcsolatban elmondta: a szokásos minősítéseknek megfelelően bírálják a borokat fehér, rozé, vörös és pezsgő kategóriában (legalább 10 minta esetén), ezen kívül különdíjat is megállapítanak, továbbá egy bor a „Fejér Vármegye Bora” címet is elnyerheti.

A mintákat május 2-a és május 9-e között több helyszínen – így a KÖFÉM Művelődési Házban; Kápolnásnyéken, a Gárdonyi utca 13. szám alatt Kupi Lászlónál (+3620/3904865), illetve a móri és etyeki hegyközségeknél – lehet leadni. A nevezési díj mintánként 2000 forint.

Törő Gábor országgyűlési képviselő a tájékoztatón elmondta: a szőlészek, borászok számára fontosak a promóciós lehetőségek is, ez a verseny pedig kiváló alkalom lesz arra is, hogy hírnevet szerezzenek boraiknak. Szűkebb pátriájában a móri borászokat azzal ösztökéli részvételre a képviselő, hogy – aki ezt igényli – kifizeti helyettük a nevezési díjat.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-05-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami