Elment a focinagyi, Tiber Istvánné

Szerző: Mátay Balázs

2022-10-01

Ma (2022. október 1.) délután 96 éves korában elhunyt Tiber Istvánné, a Videoton és a Siófok labdarúgó csapatainak legendája, Tiber László édesanyja, az NB I-es gólkirály, Tiber Krisztián nagymamája. Erzsi néni 95 esztendős koráig igen aktív volt, ám idén, az év elején székesfehérvári otthonában elesett, folyamatos felügyeletre szorult, így otthonba került a Balaton partjára. Ott érte ma délután a halál. A tüdeje már nem bírta a terhelést, oxigénmaszkban fogadta fiát és unokáit, akikkel még beszélt nem sokkal a sajnálatos eset előtt.

Nehéz lesz Erzsi néni nélkül, mert azon túl, hogy neki köszönheti az ország sportszerető közvéleménye a valaha volt egyik legerősebb labdarúgó apa-fia párosát (fia, Tiber László a Videotonnal bajnoki ezüstérmes volt, a klub egyik legeredményesebb játékosa a mai napig, aki kétszer volt válogatott és mindkétszer gólt is lőtt. Unokája, Tiber Krisztián a Vidiben lett NB I-es focista, majd a Gázszer FC-vel írt történelmet, gólkirály lett az NB II-ben, majd feljutott az NB I-be csapatával, s az első osztályban is gólkirályi címet szerzett!), sokan ismerték, szerették, köztük magam is.

Mindig ott állt rendíthetetlen bázisként a fiúk mögött, amikor „Laca” visszavonult, s vendéglátásba kezdett, büfét, hamburgerezőt üzemeltettet Siófokon, majd Fehérváron. Ezen a területen is fő oszlopa, segítsége volt fiának, de Krisztián és Szabolcs unokái neveléséből, felügyeletéből is alaposan kivette a részét.

Még 90 éves kora után is, amíg fizikailag lehetséges volt, eljött a Mancz utcában felnőtt generáció hagyományos júniusi retró-focijaira, ott ült évről-évre a legendás bitumenes pálya mellett a padon, s figyelte a játékot, 30 méterre attól az épülettől, ahol Laca és a család sokáig élt, illetve fia ma is él. Tengernyi tapasztalatával, szeretetével mindig a srácok és persze dédunokája, Vanessza kedvében próbált járni. Nem tudom másképp érzékeltetni azt, hogy mennyire közel állt hozzánk, Krisztián barátaihoz, kortársaihoz is: mi szintén csak úgy emlegettük, spontán: Mama! Ő volt a nagybetűs MAMA!

Nehéz lesz megszokni, hogy amikor elsétálok a négyemeletes panel előtt, ahol az elmúlt évtizedekben élt, hogy pihen a padon és már nem ülhetek mellé beszélgetni, nem hallhatom régi történeteit, s a fiúkkal kapcsolatos élményeit.

Drága Erzsi néni! Emlékezetét sokáig megőrizzük. Hiányozni fog, sokunknak! Isten nyugosztalja békességben ott, fönn, a mennyországban!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-10-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami