Elkészült a Vörösmarty tér és környékének teljes felújítása

Szerző: Media24

2022-10-26

Megújult a belső útszakasz és a házak előtti járda, tíz nagy lombkoronájú fát telepítettek a parkba és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítottak ki. A Piac tér – Budai út csomópontjában pedig a gyalogos-átkelőhely körüli járdaszigetekből évelő virágoskert lett.

A park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett tíz darab nagyméretű, várostűrő díszfát ültettek, hiszen a tér nagysága lehetővé tette ezt. A Vörösmarty-szobor előtti egynyári virágágyás helyett pedig a park négy szegletében vegyes virágzású évelőágyást alakítottak. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény mindegyik ágyásban.

„A burkolat a környéken olyan szinten tönkrement, hogy azt gondoltuk, az egész környezetet újítjuk meg, nem csak a burkolatokat. Így a Vörösmarty tér teljes egészében megújult kicsit több mint 62 millió forintból, ami teljes egészében önkormányzati beruházás volt a Városgondnokságon keresztül. Itt készültek a tervek, és a parképítést is saját beruházásban végezte a Városgondnokság. Fehérvár belvárosának egyik gyönyörű szeglete most már úgy is néz ki, hogy méltó legyen a belvároshoz. Sokkal zöldebb is lett a tér, az évelő ágyások kialakításával és a faültetésekkel egy igazi kis park alakult itt ki.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A Vörösmarty tér belső oldalán az egyirányú út mindkét oldalán elbontották a régi szegélyt és egységesen 6,25 méter szélességű utat építettek, melyből 4 méter széles a közlekedő sáv, a járda mellett pedig egy 2,25 m széles parkolósávot jelöltek ki. A tér épületei előtt a háromméter széles járda és az útburkolat is – a szükséges helyeken elvégzett pályaszerkezeti javítások után – egységes aszfalt kopóréteget kapott a Vak Bottyán köz burkolatával együtt. Mint Szabó Bakos Györgyné, a terület önkormányzati képviselője kiemelte, nagy szükség volt már a garázsok előtti rossz burkolat cseréjére és a Vak Bottyán közben az útfelújításra. Így a Prohászka út, a kis-Budai és a Vörösmarty tér útburkolatai is kivétel nélkül megújultak.

A park egész területét a tereprendezést követően újrafüvesítették, és a virágágyásokba automata öntözőrendszert építettek ki. A Palotai út – Budai út csomópontjában a gyalogos-átkelőhely körül három járdaszigetbe évelőágyást ültettek, összesen kétszáz négyezméternyi felületen, így jóval zöldebbé vált a kereszteződés is. A park és a bEAT étterem közötti osztósáv közepére pedig egy díszfűsort telepítettek, mely vegetációs időszakban dúsan növekszik és jól bírja majd az út melletti nyári hőséget is.

A Vörösmarty téren, a középszigetben különböző burkolatú (vörös murva, térkő, aszfalt) gyalogos közlekedőfelületek helyett egységes, kétméter széles sétányt alakítottak ki padokkal. A szobrok körül pedig, kiemelve azokat, más színű burkolat található – hangsúlyozta Bozai István városgondnok. A tér felújítása után a gyalogosok számára mindenhol biztosított az akadálymentes közlekedés is. Közvilágítás-fejlesztés is történt a téren, a szobrok körül pedig a felszínbe süllyesztett lámpatestek biztosítják a jobb megvilágítást.

A közeli Szent István tér felújítását a 2021-és 27 között Székesfehérvár rendelkezésre álló EU-s források terhére tervezi a város – mondta el dr. Cser-Palkovics András. „Van remény arra, hogy a következő években fel tudjuk majd újítani a teret, ami önmagában is szimbolikus: nem csak a tér csodálatos épületei, hanem itt található Szent István lovasszobor és a mögötte álló, történelmi platán miatt is. Nagy kihívás lesz, de bízom abban, hogy sikerülni fog.”

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-10-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami