Elhunyt II. Erzsébet királynő, a világ második leghosszabb ideig regnáló uralkodója

Szerző: Media24

2022-09-08

70 évnyi uralkodást követően, ma este 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet angol királynő. A halálhírt a Buckingham-palota is megerősítette.

„Békében ment el a királynő ma délután” áll a Buckingham-palota magyar idő szerint 19.30-kor kiadott közleményében. Azt is hozzátették, hogy az új király, Károly, feleségével, Kamillával csütörtökön még Balmoralban marad, majd pénteken visszatérnek Londonba.

II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó, és az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhetett, miközben uralkodása generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken ívelt át.

II. Erzsébet halála után legidősebb fia, Károly az új brit uralkodó, Vilmos herceg pedig a trónörökös. A királyi család gyászol: a hivatalos találkozókat lemondják, és a királyi rezidenciákon, a kormányzati épületeken, a fegyveres erőknél és a tengerentúli brit külképviseleteken félárbócra eresztik a brit zászlókat.

Erzsébet Alexandra Mária hercegnő 1926. április 21-én született Londonban. Abban az időben senki sem számított arra, hogy királynő lesz belőle, mivel nagybátyja és apja mögött a harmadik volt a trónöröklési sorban. A 21. születésnapján, 1947-ben egy rádióbeszédében azt mondta: „Mindannyiuk előtt kijelentem, hogy egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az önök és a mi nagy birodalmi családunk szolgálatának szentelem, amelyhez mindannyian tartozunk.”

V. György 1936-ban meghalt, így pedig legidősebb fia lett a király VIII. Eduárd néven. Hamarosan Erzsébet életében is minden megváltozott, miután nagybátyja egy éven belül lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai nőt. Ezután testvére lépett trónra VI. György néven, az akkor még csak tizenegy éves Erzsébet pedig hirtelen az első helyre került az utódlási sorban.

Erzsébet hercegnő 1952-ben, 25 évesen lett királynő, amikor VI. György király meghalt. A királynő uralkodása alatt 15 miniszterelnök váltotta egymást, Sir Winston Churchilltől Liz Trussig. Minden más nemzetközi vezetőnél többet utazott, és ő volt a világ legidősebb államfője, aki mindig a csendes diplomácia sajátos formáját használta az Egyesült Királyság képviseletére a világban.

2015-ben ő vált a történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő brit uralkodójává, megelőzve ükanyját, Viktória királynőt, akit a világ vezetői is gyászolnak. Közleményében megemlékezett már az elhunyt uralkodóról Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Novák Katalin köztársasági elnök is.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-09-08

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami