Elfogadta a 2023-as költségvetést Székesfehérvár Közgyűlése

Szerző: Media24

2023-02-10

Székesfehérvár Közgyűlése pénteki ülésén elfogadta a város 2023. évi költségvetését, amely a rendkívüli körülmények, az energiapiaci ármozgások és az infláció ellenére is biztosítja a város stabil, nyugodt, biztonságos működését, az önkormányzati munkahelyek megőrzését és a fejlesztések folytatását hitel felvétele nélkül. A képviselőtestület tagjai mintegy egyórás vitát követően, 17 igen, 4 nem szavazattal, 0 tartózkodással fogadták el a város legfontosabb rendeletét.

„A költségvetés tervezete mindig több hónapos előkészítés után kerülhet a Közgyűlés elé. Szeretném megköszönni a Polgármesteri Hivatal vezetőinek, dolgozóinak, az önkormányzati fenntartású intézményeknek és vállalatoknak azt, hogy szoros együttműködésben tudtuk a költségvetést tervezni ebben az egyáltalán nem könnyű időszakban. Egyúttal köszönöm azt is, hogy nyár óta mind az intézmények, mind pedig a vállalatok jelentős takarékossági intézkedéseket hoztak és hajtottak végre annak érdekében, hogy a tervezetet a mostani formájában terjeszthessük a Közgyűlés elé. Mindenki együttműködő volt és megtette azt, ami tőle telt! Ez is kellett ahhoz, hogy a város biztonságos és stabil működését garantálni tudjuk.” – fogalmazott vitaindító hozzászólásában dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Az elmúlt két év, azaz a COVID-járvány után idén a háború okozta gazdasági helyzet nehezítette meg a költségvetés összeállítását. Az elszabadult energiaárak szinte kilátástalan helyzetbe sodorták az önkormányzatokat, és kifizethetetlen számlákat hoztak a közműszolgáltatóknál. Végül az energiaár-nyomás csökkenése, a takarékossági és egyéb önkormányzati intézkedések, a város rendkívüli gazdasági teljesítménye és a minden eddiginél magasabb helyi adóbevételek konszolidált, stabil, biztonságos költségvetés megalkotását tették lehetővé.

A 2023-as költségvetés bevételi-kiadási főösszege megközelíti a 104 milliárd forintot. Az Önkormányzat saját bevétele csaknem 32 milliárd forint, ebből 23 milliárd forint a minden eddiginél magasabb iparűzési adóbevétel, emellett szerepel a 4,05 milliárd forint építményadó és a 60 milliós idegenforgalmi adó is. Állami forrásból közel 10 milliárd forintot kap a város működtetésre, a hazai és uniós projektek finanszírozása 21 milliárdot tesz ki. Fontos kiemelni, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük Székesfehérváron.

A kiadások legnagyobb tételeként működtetésre közel 44 milliárdot költ idén a város, ami jelentős emelkedés az előző évekhez képest, az energiaárak alakulása és az infláció miatt. Ebből a város által befizetendő szolidaritási hozzájárulás 6,6 milliárd forint lesz. Fejlesztési, felújítási célokra 50,7 milliárddal számol a költségvetés – ez tartalmazza a már folyamatban lévő és idén is zajló, valamint az újként elkezdődő és a későbbiekben befejeződő beruházásokat is, mint például a multicsarnok, az iskolafelújítási program, a kerékpárutak építése és a Fehérvár Tüdeje program. Az 50,7 milliárd jelentős részét a 39,4 milliárd forintos állami forrás teszi ki, emellett szerepel a tervezeteben az előző európai uniós fejlesztési ciklusból származó 6,8 milliárd és önkormányzati forrásból 3,9 milliárd forint is. Folytatódnak a kiemelt önkormányzati programok, például az Ybl-, a Saára Gyula-program, a születéstámogatási program és a 65 év felettiek támogatása, emellett minden városrészben lesznek különböző fejlesztések, karbantartások a Városgondnokságon keresztül.

Az energia valamennyi tétele – a gáz, a villamos energia és a távhő – a többszörösébe kerül a korábbiakhoz képest. Azonban a dologi kiadások ezen részét, a szolgáltatások biztonságos működését minden körülmények között finanszírozza az Önkormányzat.

Takarékossági intézkedések nélkül az energiaár-növekedés meghaladta volna a 4 milliárd forintot, azonban az energetikai kiadások így is jelentősen, 3 milliárd forinttal emelkedtek. A helyi gazdasági társaságoknál az energetikai többletköltség a változtatások nélkül 3 milliárd lett volna, a takarékosságnak köszönhetően ez a tétel 2 milliárd forintra prognosztizáltaó. A székesfehérvári közszolgáltatóknál 39 milliárdos többletköltséget jeleztek előre, ami várhatóan 27,3 milliárd lesz – ennek túlnyomó része a SZÉPHŐ Zrt-nél és a Fejérvíz Zrt-nél jelentkezik.

A gazdálkodási és céltartalék igen nagy mértékű, 9,2 milliárd forint lesz. Erre azért van szükség, mert az energiahelyzet okán a működési költségek nehezen számíthatóak ki az egész évre, és főként 2024-re vonatkozóan. Ebből a tételből mintegy 2,5 milliárd a szabadon felhasználható, feladathoz jelenleg nem rendelt, biztonsági tartalék. Hitelt sem működtetésre, sem fejlesztésekre nem vesz fel a város 2023-ban.

„A mai Közgyűlésnek értelemszerűen a költségvetés elfogadása volt a legfontosabb témája, hiszen pénzügyi értelemben nagyban meghatározza az idei és a jövő évet, a fejlesztések tekintetében pedig akár több évtizedet is. Nagyon örülök annak, hogy a javaslatot 81 százalékos, majdnem négyötödös többséggel fogadta el a testület.” –   fogalmazott a Közgyűlést követően dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, a vita során minden hozzászóló elismerte, hogy olyan körülmények között kellett a költségvetést megalkotni, amelyek nagyon leszűkítették a pénzügyi mozgásteret a korábban megszokottakhoz képest. Ezzel együtt is stabil működést, a közszolgáltatások biztonságos üzemeltetését és jelentős fejlesztéseket tartalmaz a 2023-as költségvetés.

A városvezető azt is mondta, hogy kiemelt jelentősége van a helyi vállalkozásoknak és az ott dolgozóknak, hiszen a kiadások egy részét a munkájukból származó helyi adóbevételekből finanszírozza a város. Az önkormányzati fenntartásban működő intézményekben és cégeknél is biztosítottak a munkahelyek 2023-ban – a béremelésekkel és a béren kívüli juttatásokkal együtt.

A költségvetést minden bizonnyal módosítani kell év közben, hiszen az energiaárak változását pénzügyileg követni kell. A költségvetés jelenleg a várható legmagasabb kiadásokkal számol, ami akár tartalék többletforrás kialakulását és nagyobb mozgásteret is eredményezhet az év végére.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-02-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami