Egy Fradista könyve a Vidi nagy pillanatáról

Szerző: Mátay Balázs

2021-09-06

Lövés Szarajevóban címmel egy szegedi belpolitikai újságíró, egy vérbeli Fradi szurkoló, Szentesi Zöldi László írt könyvet a Vidi dicsőséges UEFA-kupa meneteléséről, annak is egyértelműen legnagyobb hatást kiváló pillanatára építve: Csuhay József 88. percben szerzett szarajevói góljáról van szó, amely a fehérvári alakulat döntőbe jutását eredményezte.

Minden mai „45 pluszos” megélte, sőt egy emberként szorított a Videoton labdarúgó csapatának, amely 1955-ben, olyan sztárcsapatok búcsúztatásával jutottak el az UEFA-kupa (a mai Európa-liga) döntőjéig, mint a Paris Saint Germain (PSG) vagy a Manchester United, de említhetjük itt a Partizan Beogradot és a Dukla Prahát is, mert akkoriban mindketten Európa élvonalához tartoztak klubszinten.

Nos, ezek ellen a gárdák ellen számtalan emlékezetes pillanatot, szép gólokat adtak nekünk a kor piros-kék hősei: a Disztl testvérek, Májer, Szabó, Csongrádi, Csuhay, Vadász, Burcsa, Wittmann – hogy csak azokat említsem, akiknek egyénileg is voltak nagy momentumaik – és még jó néhányan, akik máig ikonnak számítanak a „szakmában”.

A leginkább maradandót a sok remek csapat mellett a talán legkevésbé nevesnek számító Zeljeznicar Sarajevo elleni visszavágó adta, amikor összesítésben 3-3-ra álltak a felek, s idegenben lőtt góljuknak köszönhetően a Jugoszlávok (ma bosnyákok) érezhették továbbjutónak magukat. Már csak 2 perc volt hátra, amikor két védő, két olyan játékos tört előre, akiknek legkevésbé a góllövés volt a feladatuk, s végül Disztl László passza után Csuhay József úgy lőtt néhány méterről a kapu jobb alsó sarkába, hogy a labda érintett egy védőt, a kapust és talán a kapufát is. Nem nagyon, éppencsak, mint ahogy a labda is éppencsak befért a sarokba.

Ez a pillanat a Videoton mennybe repülését, ugyanakkor a „Zseljo” pokolra jutását jelentette. Ez az a pillanat, amely után egy ország került katarzisba, amikor emberek tízezrei szaladtak le a panelházakból a terekre és az utcákra az éjszakában és boldogan, önfeledten ölelgették egymást ismeretlenül is. Ez volt a magyar klubfutball utolsó igazán nagy sikere, a dicsőséges UEFA-menetelés, a végén a nagy Real Madrid idegenbeli legyőzésével, és összességében a kupasorozat ezüstérmével.

Ezt a gólt, ezt a pillanatot fókuszba állítva született meg az új könyv, amelynek bemutatójára ma került sor Székesfehérváron. A könyv alapvetően igazi sportkönyv, ugyanakkor nem csak magyar, hanem boszniai szálon és nem csak a sport oldaláról megközelítve végigfuttatja, felidézi az eseményeket. A Lövés Szarajevóban igazi kincse lehet a Vidi szurkolóknak, alighanem néhány héten belül kevés marad belőle a könyvesboltokban a környéken.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-09-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami