Csúcson az az influenzajárvány, de más vírusok is fenyegetnek

Szerző: Media24

2023-01-29

Az elmúlt időszak hektikus, néha napokig szokatlanul enyhe idősjárásának köszönhetően „berúgta a motort” az influenzajárvány hazánkban. Az év harmadik hetében 185 400 beteg fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. Közülük 23 800 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Mindeközben más vírusok is fertőznek, elsősorban a COVID és a nátha. A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve ugyan csökkenést mutat, de a tendencia igen lassú, és vannak olyan területek, ahol még mindig magas, tehát igencsak oda kell figyelnünk arra, ha nem szeretnénk lebetegedni.

Rusvai Miklós virológus arról beszélt a Hír TV-nek adott interjújában, hogy a korábbiaknál jóval agresszivabb az idei influenzajárvány. Azt már egy másik sajtóorgánumnak nyilatkozta, hogy az influenza mellett a koronavírus és a nátha is jelentős betegszámot produkál, s mivel a tünetek nagyon hasonlóak, teszt, illetve vizsgálatok nélkül nehéz megítélni, a három közül melyik vírus okoz számunkra problémát.

A szakember szerint nem zárható ki az sem, hogy egy beteg egyszerre több vírussal is megfertőződik, amint az sem, hogy egyik megbetegedésből a másikba essen át valaki. A vírusszakértő megjegyezte, hogy egyelőre nincs olyan információja, hogy ez megtörtént volna valakivel idehaza.

Figyelmeztető lehet az a tény, hogy az influenza leginkább a gyerekeket fertőzi idén az eddigi adatok alapján, így esetükben kiemelten érdemes komolyan venni a betegségre utaló jeleket.

Az influenzaszerű tünetek számának emelkedése miatt komolyabb lezárásokat egyelőre nem kellett bejelenteni a hazai kórházakban. Két Békés vármegyei intézményben azonban hétfőtől látogatási tilalmat rendeltek el, illetve – ha az emelkedő tendencia nem áll meg – egyre több intézménynél kell látogatási tilalommal számolni.

Néhány mondat még a Covid19-ről: az, hogy mennyire nem szabadulhatunk meg még a rettegett vírustól, jelzi, hogy Kínában újra rekordokat dönt a fertőzésszám, Amerikában pedig megjelent egy újabb mutáns variáns, ami gyorsan fertőz és komoly tünetekkel jár.

A témában nyilatkozó szakemberek egyöntetűen kiemelik, hogy jelentősen csökkenthetjük a fertőzés lehetőségét, hogy mi is lebetegedhetünk, ha a boltban és közösségi helyeken használjuk az orrot-szájat takaró maszkot, ám azt is hozzáteszik, hogy a Covid-járvány alatti kötelező maszkviselés okán nagyon kevesen hajlandóak már maszkot hordani, ha nem kötelező, legyen szó bármilyen vírusfenyegetettségről is.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-01-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami