Családközpontú szülészet – egykori alma materében tartott előadást Dr. Hagymásy László

Székesfehérváron az egész országnak pozitív mintát szolgáltató szülészeti osztály működik, köszönhetően Dr. Hagymásy László Ph.D. osztályvezető főorvosnak, aki 23 évvel ezelőtt érkezett Miskolcról és kezdte meg magas színvonalú szakmai tevékenységét a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályán. Az akkoriban az országos átlag alattinak tartott osztályból két évtized alatt nemhogy hazai, de nemzetközi összevetésben is a legjobbak, legmodernebbek közé tartozó családközpontú szülészeti osztályt alakított ki. A kiváló szakember a mögöttünk hagyott hétvégén egykori alma materében, a Debreceni Klinika Szülészet-Nőgyógyászati tanszékén tartott előadást “A családközpontú szülészet története “címmel, abból a jeles alkalomból, hogy Magyarországon 40 évvel ezelőtt indult el – elsők között éppen Debrecenben – a papás szülés. 

A nagysikerű előadáson elhangzott, hogy a szülészek, pszichológusok és neonatologusok által indított szakmai kezdeményezés célja, hogy a dehumanizált, elgépiesedett szülészeti ellátást váltsa fel a természetes családközpontú szülészet.

A 40 évvel ezelőtti tárgyi és személyi feltételek, az akkori gyakorlat mostoha körülményei forradalmi változás bevezetését indították el, amely ma már mindenki számára természetessé vált. 40 év alatt a szülőpárok és az össztársadalom edukációja, felkészítése elérte a célját.

Hagymásy főorvos tagja volt annak a munkacsoportnak, amely célul tűzte zászlajára, hogy Magyarországon minden szülészeti osztályon megvalósuljon a családközpontú szülészeti ellátás. A kitartó munka eredményeként megvalósult a program valamennyi szülészeti osztályon. A szakmai kezdeményezés mellé állt Magyarország Kormánya is, a Családbarát Szülészeti Pályázati  Program keretében 10 milliárd forinttal járult hozzá a szülészeti osztályok infrastrukturális fejlesztéséhez.

A neves munkacsoport tagjai előadásaikkal felelevenítették a kezdeti nehéz lépéseket és nagy örömmel konstatálták, hogy a több évtizedes, fáradhatatlan munkájuk gyümölcse beérett.

De mi is a családközpontú szülészet?

A témában irányadó Dr. Hagymásy László könyve, ebből idézünk:

A családdá válás folyamatában, az anya – gyermek – apa kapcsolatban a perinatális – szülés körüli – események rendkívül meghatározóak.

Évezredek során az eltérő kultúrák meghatározták a vajúdás, születés körülményeit, a születés körüli segítőket és azok szerepét. Szülészettörténetből ismerjük a betegség- és egészségfelfogás történeti változásait, az anyai és csecsemőhalálozási adatokat, melyek a medikalizáció erősödését hozták az otthonszüléssel szemben. Az elmúlt évtizedekben a közvélemény és a szakemberek között is mind szélesebb körben fogalmazódott meg a szülészeti ellátás során az egyén, a pár, a család pszichológiai szükségleteinek figyelembevétele iránti igény. A gyermekvállalás, a várandóság időszaka, a szülés megélése a család életét mélyrehatóan befolyásolja.

Az orvostudomány fejlődésével a szülés, ez a rendkívüli családi esemény az otthonokból a technikailag jól felszerelt, biztonságot nyújtó kórházakban került, ahol a korszerűnek mondott szülészeti gyakorlat csak ritkán szentel figyelmet a szülés lélektani hatásaira és következményeire. Előfordul, hogy miután az anya és az újszülött szomatikusan egészségesen távozik a szülészeti osztályról, mégis a szülés kínszenvedésként él emlékeiben, melyre soha nem vállalkozna többé.

A várandóság során a fiziológiai-biológiai változásokon túl lényeges pszichológiai változások is bekövetkeznek. A várandóság előre haladásával fokozódik a pszichés feszültség, a félelem, a szorongás. A várandós nők félnek a szüléstől, az ismeretlentől, a szüléstől a fájdalomtól, a szenvedéstől, a kiszolgáltatottságtól. A hagyományos várandósgondozás, ahol a várandósok férjeik nélkül, egy sokszor időhiányban szenvedő egészségügyi személyzet ellátási körébe kerülnek, nem tud mindig eleget tenni annak az elvárásnak, ami mint lélektani értelmű kapcsolatteremtés fogalmazódik meg. Természetes igénye a házaspároknak a felkészülés a várandóságra, a szülésre, a gyermekágyas időszakra, a szoptatásra. Az esetek nagy részében így nemcsak zavartalan terhességet, boldog gyermekvárást sikerül biztosítani, de a felkészítést félelem nélküli, kevés fájdalomélménnyel kísért, szövődménymentes szülés követheti.

A „Családközpontú szülészet” – „ Családbarát szülészet” részei

– Felkészítés a szülésre, szoptatásra és az anyaságra,
– Nyitott szülőszoba, együttszülés, alternatív szülészeti lehetőségek, „Vertikális szülés”,
– Korai anya-gyermek kapcsolat megvalósulása a szülőszobán és a gyermekágyas időszakban,
– Az újszülöttek és az édesanyák együttes elhelyezése ú.n. „Rooming-in” rendszerű szobákban, az igényszerinti szoptatás biztosítása.

A teljes könyv pdf-formátumban innen letölthető:

https://drhagymasylaszlo.hu/wp-content/uploads/2021/05/Konyv-CSKSZ_mod4_ok.pdf

(Fotó: Bognár Beáta)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2024-05-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This