Célkeresztben az ötmilliomodik látogató – Pákh Imre Székesfehérváron

Hamarosan az ötmilliomodik látogatót is Székesfehérváron köszönthetik a Munkácsy kiállításon. Erről is beszélt Pákh Imre műgyűjtő, aki vasárnap a Szent István Király Múzeumba érkezett. Gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt 2005 óta világszerte számos kiállításon láthatta a közönség, a sorozat 47. állomása városunk. A műgyűjtő azt is elárulta, hogy hamarosan egy újonnan vásárolt alkotást is bemutat majd a nagyközönségnek, mely első ízben a fehérvári kiállításon lesz látható.

Vasárnap késő délután különleges látogatót fogadott a Szent István Király Múzeum: Pákh Imre járt a Munkácsy Székesfehérváron kiállításon. A műgyűjtőt a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte. Az eseményen részt vett Spányi Antal megyés püspök, Róth Péter alpolgármester és Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke. A vendégeket dr. Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója kalauzolta végig a Rendház épületben látható kiállításokon.

Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Kétségtelen, hogy a gyűjtő Munkácsy-kollekciója nélkül a festőgéniusz életművének teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

Az amerikai-magyar üzletember, Pákh Imre kérdésünkre elárulta, hogy lenyűgözőnek találja a Rendház épületet, mely otthont ad a Munkácsy-gyűjteményből rendezett kiállításnak is. „Évekkel ezelőtt volt már Székesfehérváron kiállítás, de azóta megduplázódott a képeimnek a száma, és remélem, akik akkor látták, most is eljönnek.” – fogalmazott Pákh Imre, aki arról is beszélt, hogy a lokálpatriotizmus vezérelte, akkor amikor elkezdett Munkácsy-képeket gyűjteni, hiszen ő is Munkácsról származik.

„Amerikában a 90-es években megjelentek az aukciós házaknál fontos Munkácsy-képek. Úgy gondoltam, hogy veszek egyet, aztán megjött az étvágyam, s még több alkotást sikerült megvásárolnom. Amikor 28 képre tettem szert, akkor elhoztam a képeimet a Nemzeti Galériába egy kiállításra. Úgy gondoltam, hogy bő három hónap után visszavándorolnak a festmények New Yorkba, a kampók ott lógtak, várták vissza a képeket. Azóta is várják, de ezek soha nem fognak visszamenni… Ez a 47. kiállítás, és ha minden igaz, az ötmilliomodik látogatót is itt fogjuk Fehérváron fogadni.” – mondta el Pákh Imre, aki azt is elárulta, hogy a Ballada című festmény volt az első kép, amit megvásárolt.

Ez azért is érdekes egybeesés, hiszen a festményen látható szék a kiállítótérben éppen szemben helyezkedik el a festménnyel. Ugyanis az a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből származik: a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik, majd Balló Ede festőművésztől került egyfajta „relikviaként” Ybl Ervin tulajdonába.

A gyűjtemény folyamatosan bővül, Pákh Imre kérdésünkre azt is elmondta, hogy nemrég jutott hozzá egy szép és komoly alkotáshoz, ami kuriózum Munkácsy Mihály életművében. Ezt a képet itt, Székesfehérváron fogjuk bemutatni, valamikor az ősz folyamán! – jelentette be a műgyűjtő.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy nagy lehetőség egy ilyen gyűjtemény érkezése, komoly városmarketing értéket képvisel, hiszen ez magát Fehérvárt és a múzeumot is bemutatja.

„A Szent István Király Múzeum egy nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, kiváló szakemberekkel, gyönyörű gyűjteménnyel és – szerencsére – egy megújult főépülettel, ami alkalmas arra, hogy a világ bármilyen gyűjteményét be tudja fogadni. Már az Árpád-ház kiállításnál is szerettük volna ezt megmutatni, és örülünk annak, hogy az első képzőművészeti kiállítás egy ilyen fontos és fantasztikus gyűjtemény, mint a Munkácsy-válogatás. Az, hogy a gyűjtemény tulajdonosa ellátogatott ide, külön megtiszteltetés, és lehetőség arra, hogy újabb ötletek merüljenek fel: hogy lehet még érdekességet, izgalmat hozni ebbe a kiállításba a következő hetekben, és esetleg milyen egyéb gyűjtemény érkezhet majd Székesfehérvárra.” – emelte ki a polgármester.

„Izgalmas az egész tárlat. A szakemberek mindig kiemelik, hogy a fehér falakon Munkácsyt látni ezzel a speciális fénnyel, az önmagában is különlegesség, így azoknak is érdemes Székesfehérvárra látogatni, akik korábban másutt már látták a kiállítás anyagát!” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon hetvenhét alkotás kerül bemutatásra, tizenegy kiállítóteremben.  A tárlat 2024. január 14-ig látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

(Látrányi Viktória, Szent István Király Múzeum)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2023-10-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami