Brazília nagykövete látogatott Székesfehérvárra

Szerző: Media24

2024-02-22

Csütörtökön délelőtt Brazília Magyarországra akkreditált nagykövete, Susan Kleebank látogatott Székesfehérvárra. A nagykövet megnézte a város nevezetességeit, valamint jövőbeli kulturális együttműködésekről tárgyalt Székesfehérvár polgármesterével.

Susan Kleebank, a Brazil Szövetségi Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetét dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta a Városházán, ahol többek között a két ország diplomáciai, gazdasági és kulturális kapcsolatáról is beszélgettek. A városvezető bemutatta a nagykövetnek a polgármesteri irodát, a koronázási ékszerek hiteles másolatát, valamint a Közgyűléseknek otthont adó Dísztermet is. A beszélgetésen – a diplomata fehérvári származása okán – szóba került Halmai Miklós is, aki Magyarország Brazíliába akkreditált nagyköveteként tevékenykedik a dél-amerikai országban. A hivatalos program részeként Susan Kleebank ellátogatott az Országzászló térre, a Nemzeti Emlékhelyre, valamint a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontba is, ahol a Solium Regni kiállítással ismerkedett. A látogatást a Vörösmarty Színházban zárult.

„Már tavaly óta terveztem ezt a látogatást, nagy megtiszteltetés, hogy ma itt lehetek.” – fogalmazott Susan Kleebank, Brazília Budapestre akkreditált nagykövete. A találkozón elmondta, hogy nagyon szereti a történelmet, ezért szeretne megismerkedni a fehérvári kiállításokkal, nevezetességekkel is. A nagykövet elismerően beszélt azokról a magyarokról, akik nevét Brazíliában is jól ismerik, így például Kürschner Izidorról, az egykori MTK futballistáról, aki edzőként forradalmasította a brazil futball taktikáját. Susan Kleebank 2022 áprilisa óta vezeti a Brazil Szövetségi Köztársaság magyarországi diplomáciai képviseletét, korábban pedig az ország genfi főkonzulja és pozsonyi nagykövet is volt.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a nagykövetnek, hogy ellátogatott Székesfehérvárra. Ismertette a város gazdag történelmét, kezdve a Római Birodalomtól a koronázásokon át egészen napjainkig. Büszkék vagyunk a történelmünkre, de emellett Székesfehérvár egy modern város is – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, aki reményét fejezte ki, hogy a jövőben kulturális együttműködésekre is sor kerülhet a város intézményei és a nagykövetség által.

(ÖKK, fotó: Ostorházi Helga)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2024-02-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This