Bővült a Talentum Református Általános Iskola

Szerző: Media24

2022-02-06

Elkészült a Talentum Református Általános Iskola bővítése. A fejlesztéshez mintegy 201 millió forint kormányzati támogatást is igénybe vehetett a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközség. Vasárnap hálaadó istentisztelettel ünnepeltek a református hívek.

Befejeződött a Talentum Református Általános Iskola fejlesztése, egy új épületszárnnyal bővült az intézmény. A projekt keretében a tornaterem mögötti, földszintes, lapostetős épületrészt lebontották, ennek a helyén készült el az új, kétszintes szárny, amely a főépület aulájából egy új, zárt közlekedőfolyosón közelíthető meg, ezáltal az iskola minden helyisége fűtött téren keresztül érhető el.

Az új épületrészben két nagy tantermet, egy szakköri termet, könyvtárhelyiséget és külön bejáratú kazánházat is kialakítottak. A tetőteret is beépítették, ahol egy szakköri terem, iroda és tárolóhelyiség kapott helyet. Megújult a tornaterem teteje is. A korszerűtlen lapostető helyett hőszigetelt magastető épült, amelyre napelemes rendszert telepítettek. A beruházás részeként a Széchenyi utcai homlokzatra utólagos hőszigetelés került.

Az iskola bővítését vasárnap hálaadó istentisztelettel ünnepelték a Széchenyi úti református templomban. Steinbach József püspök igehirdetésében a boldogságról beszélt, kiemelve, hogy „eredmény és megelégedettség a boldog élet dialektikája”. A püspök arról az érzésről is beszélt, hogy „egy határon túl nem kell több, fontos éreznünk, hogy elég az, amit az Úr adott és ezzel boldog vagyok… Ez a megelégedettség azt is jelenti, hogy ha nem látom azonnal a munkám eredményét, akkor sem csüggedünk el, hanem tesszük a dolgunkat, és megelégedett szívvel mindvégig az Úrban bízunk. Mert aki mindvégig kitart, az üdvözül…”

Szanyó Gáborné iskolaigazgató köszöntőjében felidézte, hogy intézményük 2002-ben indult egyetlen osztállyal, 19 elsős kisdiákkal, és nyolc év alatt minden évben egy-egy osztállyal bővültek, majd 2010-ben felvették a mostani nevüket. „2010-ben az első ballagás egyben az iskola keresztelője is volt, ekkor vettük fel a Talentum nevet. Célunk és feladatunk, hogy tanulóinkat művelt, keresztény emberekké, az egyetemes emberi értékek tisztelőjévé és a magyar haza hűséges polgáraivá formáljuk.” – fogalmazott a Talentum Református Általános Iskola igazgatója.

Az iskola fejlesztésére folyamatos volt az igény, 2017-ben mintegy 48 millió forintért az udvari épületet újították fel, majd 2020-ban a Betlehen Gábor Alapkezelőn keresztül mintegy 201 millió forintos kormányzati támogatást nyertek el az iskola bővítéséhez. A lehetőséget cselekvés követte, gyors kiviteli tervezés és közbeszerzési eljárás után indulhatott a munka: 2021 májusában kezdődött a kivitelezés, 2021. december 15-re pedig el is készült az iskola bővítése. A beruházással közel 500 m2-es hasznos alapterületet valósítottak meg, így már 1550 m2 áll a diákok rendelkezésére.

Az eseményen Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindazoknak, akik a tudásukat, erejüket, szorgalmukat adták ahhoz, hogy megvalósuljon az iskola bővítése. Vargha Tamás Reményik Sándor versének refrénjét idézte, mely szerint „Ne hagyjátok a templomot/A templomot s az iskolát!”

„Ma itt vagyunk a templomban, ami a hagyományt és a hitet jelenti, és ünnepeljük az új iskolát, amely gyermekeinkről és a jövőről szól. Fehérvár közössége és azon belül a református gyülekezet bizonyította, hogy megfogadta a költő intését, és nem hagyta a templomot, és nem hagyta az iskolát sem. Sokszor a közösség hite, ereje kevés ahhoz, hogy az erős szándék megvalósuljon, ehhez jelentett segítséget a kormány támogatása. Azonban minden alkalommal, amikor valaminek örülünk, éreznünk kell azt is, hogy van még teendőnk…” – fogalmazott köszöntő beszédében Vargha Tamás.

Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében felidézte, hogy az elmúlt 12 évben több mint 3000 templom, parókia, gyülekezeti és közösségi tér felújítását, megépítését támogatta a kormány, és mintegy 35 milliárd forintos támogatást nyújtott a Magyarországi Református Egyház országos óvodai fejlesztési programjához. Ezen belül csak a Dunántúli Református Egyházkerület területén 10 óvoda épülhet, bővülhet, újulhat meg. Dr. Fürjes Zoltán hangsúlyozta, hogy a református egyháznál jó kezekben van az oktatás, kiemelve, hogy a közösségnek megtartó ereje van, viszonyítási pontként szolgálnak és biztonságot nyújtanak a gyermekeknek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester Steinbach püspök gondolatához csatlakozva a boldogságról beszélt, kiemelve: boldog lehet Székesfehérvár, hogy néhány hónap leforgása alatt egy közösség templomában ünnepelheti egy óvoda felújítását és bővítését, nem sokkal később pedig egy iskola felújítását és bővítését. „Az iskola fontos feladata, hogy lélekben és szívben is boldog felnőtteket neveljen, hogy hitben, reményben és szellemben is felkészítse a gyerekeket arra a világra, ami vár rájuk, és ami nem mindig könnyű.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, hozzátéve, hogy ma ünnepelni kell, mert van mit ünnepelni, de közben érdemes a jövőre is gondolni, hiszen a holnapi boldogságért is ma kell tenni. Dr. Cser-Palkovics András arról is szólt, hogy „a nagy álom, a gimnázium” nemcsak a református közösség számára fontos, hanem Fehérvár számára is, hiszen tovább erősítheti a város regionális szerepét: ebben az ügyben a város támogatására is számíthat a gyülekezet.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-02-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami